Múlt-kor.hu

Gyarmatosítás előtti fémtárgyak Kanadában

2004. március 2. 11:15

Az ismeretlen eredetű fémtárgyak bizonyíthatják: nem Cook kapitány, hanem Sir Francis Drake szállt először partra Kanadában

`http://gallery.euroweb.hu`
Marcus Gheeraerts, az ifjabb:
Sir Francis Drake (1590 után)
A történészek eddig csak gyenge lábakon álló teóriaként kezelték azt a véleményt, mely szerint Kanada nyugati partvidékén nem Cook kapitány, hanem a hírhedt kalóz, Sir Francis Drake kötött ki először - 1579-ben. Grant Keddie, British Columbia Királyi Múzeumának kurátora most tárgyi bizonyítékok vizsgálatával próbálja igazolni a meghökkentő feltételezést, melynek British Columbia egyik volt minisztere, Samuel Bawlf egy egész könyvet is szentelt (Sir Francis Drake titokzatos utazása). Az elmélet szerint Sir Francis Drake kalózvezér kötött ki először Kanada nyugati partvidékén, mintegy 200 évvel Cook kapitány partraszállása előtt.

A tárgyi bizonyítékok között több 16. századi vastárgy és egy 1571-es verésű pénzérme is szerepel. A Victoria közelében és más partmenti városokban előkerült leletek talán segítenek megoldani Kanada történetének egyik legizgalmasabb, mindeddig megfejtetlen rejtélyét. Keddie legérdekesebb tárgya egy szerszámon talált, megmagyarázhatatlan fémdarab. A szerszámot az 550 évvel ezelőtt élt, "Jégembernek" elnevezett indián vadásszal együtt találták. A Jégember maradványai 1999-ben bukkantak elő egy Yukon-közeli, olvadásnak indult jéghegyből.

Keddie szerint valószínűtlen, hogy a vasdarab közvetlenül Drake hajójáról származna. De a tárgyon végzett vizsgálatok mégis fontosak. Talán annak a több tucatnyi fémtárgynak az eredetére is magyarázatot adhatnak, melyeket 400 évvel ezelőtt használtak a Csendes-óceán partvidékén élő indiánok - akik jelenlegi tudásunk szerint mit sem tudtak a fémmegmunkálásról!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gyarmatosítás előtti fémtárgyak Kanadában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra