Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fotókkal helyettesítik a kambodzsai koponyákat

2004. március 1. 11:15

Norodom Szihanuk kambodzsai uralkodó kérésére fotókkal helyettesítették a phnompeni Genocídium-múzeumban kiállított koponyákat. Többek közt ezek a csontok is bizonyítják a Vörös Khmerek 1975-79-es rémuralma alatt végrehajtott népirtásokat.

<

Áldozatok
Az amerikai törvényszéki orvosok segítségével preparált, kambodzsai tömegsírokból kiemelt koponyák megőrizték a gyilkosságok nyomát: egyeseken az áldozatok fejére bozótvágó késsel mért halálos csapás, másokon a tarkóba eresztett golyó okozta lyuk látható.

A Vörös Khmerek rémuralmának becslések szerint legalább 1,7 millió halálos áldozata volt, éhínség, kényszermunka, kivégzések következtében, de a terror felelőseit mindmáig nem állították bíróság elé. Tavaly júniusban megállapodás született arról, hogy ENSZ-közreműködéssel rendezik meg perüket, erre azonban a kambodzsai belpolitikai válságok miatt eddig nem került sor.

A csütörtökön megnyílt bemutatón a tervek szerint a látogatók tíz koponyán láthatták volna azt, miként lesznek bizonyíthatók a Vörös Khmerek által elkövetett bűnök. Az uralkodó kérésére azonban ezeket visszavonták, és helyükbe a róluk készült fotókat helyezték, hogy ne sértsék meg az áldozatok emlékét. Szihanuk maga is családjának több tagját vesztette el a Vörös Khmerek uralma idején, amikor őt fogolyként őrizték palotájában. Noha alkotmányos uralkodóként nem rendelkezik végrehajtó hatalommal, köztiszteletnek örvend. Véleménye szerint az áldozatok földi maradványait a buddhista hagyománynak megfelelően el kellene hamvasztani.

A koponyafotók csütörtöktől a Tuol Szleng Genocídium-múzeumban tekinthetők meg, amely a Vörös Khmerek idején haláltábor volt, 16 ezer embert vallattak és kínoztak halálra falai között.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fotókkal helyettesítik a kambodzsai koponyákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra