Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bocsánatot kértek a boszorkányoktól

2004. november 9. 12:30

A 400 évvel ezelőtti angliai vallási üldözések áldozataira emlékeztek egy skót városban Mindenszentek ünnepén. A megemlékezésen a boszorkányüldözések során kivégzettek leszármazottaitól is bocsánatot kértek.

Halloween, azaz Mindenszentek ünnepén az Edinburgh-tól keletre található Prestonpans városának ősi feudális testülete bocsánatot kért 81 boszorkányként kivégzett személytől, akiket a 400 évvel ezelőtti vallási üldözés során vádoltak meg és ítéltek el. A megemlékezésen a boszorkányság miatt kivégzettek leszármazottai is részt vettek.

A bocsánatkérést egy ősi testület, a Prestoungrange Baronial Court mondta ki, mely jövő hónapban az utolsó feudális testületeket is felszámoló törvény alapján megszűnik Skóciában. A testületnek a boszorkányokkal kapcsolatos bizonyítékokat egy helyi történész, Roy Pugh mutatta be, aki szerint a megemlékezés "egyszerű és méltóságteljes" volt. A történész véleménye szerint ideje volt, hogy "végre elismerjék a boszorkányok ellen elkövetett súlyos bűnöket. Már túl késő lenne bocsánatot kérni, de fontos annak beismerése, hogy milyen könnyen eshetünk tudatlanság és paranoia áldozatául."

http://www.osterraederlauf.com/
Az angliai reformációval járó vallási intolerancia VI. Jakab skót király - angol királyként I. Jakab (1603-1625) - alatt érte el egyik csúcspontját, amikor csak Skóciában 3500 embert végeztek ki.

Legtöbbjük elítélésére olyan vádpontok alapján került sor, mint például, hogy fekete macskát tartanak otthon, vagy hogy megátkozták a szomszédjukat. A kivégzettek közt az egyik asszony a kínzások hatására még azt is bevallotta, hogy felelős volt azért a viharért, mely majdnem elsüllyesztette a királynak és menyasszonyának Dániából hazatérő hajóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bocsánatot kértek a boszorkányoktól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra