Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az amerikai polgárháború 150 éves hadihajóját ünnepelték

2004. november 11. 11:29

A USS Constellation hadihajó 111 év óta először látogatta meg az annapolisi Tengerészeti Akadémiát. A hadihajó az amerikai polgárháború idején az északiak hajóit védelmezte a konföderációs fosztogatóktól.

<

Kifutott a baltimore-i kikötőből a még egyetlen jelenleg is hajózó polgárháborús hadihajó, és 111 év óta most látogatta meg először az annapolisi Tengerészeti Akadémiát. A USS Constellation azonban arra már nem volt képes, hogy saját erejéből tegye meg a 45 kilométeres utat, így a háborús relikviát vontatóhajók húzták el az akadémiáig. A hatnapos látogatásra a Constellation első 1854-es hajóútjának 150. évfordulója kapcsán tartott ünnepségek keretén belül került sor.

 

"A hajó 1955 óta először hagyta el az öblöt" - nyilatkozta az eseményekről az MSNBC-nek Christopher Rowsom a USS Constellation Museum igazgatója. "A hajó jó állapotban van ehhez. De azért már elég öreg" mondta el Rowsom. Az annapolisi Severn folyó torkolatánál először a Tengerészeti Akadémia zenekara üdvözölte a megérkező hadihajót.  "Mikor először megláttam, arra gondoltam, hogy milyen kecses" - nyilatkozta az Akadémia szóvivője, Rod Gibbons kapitány. "Megtiszteltetés számunkra, hogy újra láthatunk egy ilyen régi barátot, egy olyan hajót, amely az 1800-as években fontos szerepet játszott a tengerészek egy teljes generációjának kiképzésében. Egy nemzeti kincs." A hajót indulásakor piros-fehér-kék színű szalagokkal díszítették, és nagy fekete ágyúkkal szerelték fel. Mikor a Constellation elhaladt a baltimore-i McHenry erőd mellett - ahol 1812-ben amerikai csapatok ellenálltak a brit ágyútűznek - a marylandi Nemzeti Légi Gárda négy A-10-es vadászgépe repült el a hajó felett.

 

Ez a hírneves hajó a világ legromantikusabb, ám egyben legveszélyesebb küldetéseit és kikötőit járta meg az évek során. A hajó a "Mediterrán Hajórajban" szolgált, majd az illegális rabszolga-kereskedelem megállítására létrehozott "Afrikai Hajóraj" zászlóshajója lett. Így az afrikai partok mentén őrjáratozva 1859 és 1861 között a Kongó folyó torkolatánál három rabszolgaszállító hajót is sikerült elkapnia. A Constellationt 1862-ben a polgárháborús események miatt vezényelték haza - a múzeumi feljegyzések szerint azért, hogy megvédelmezze az északiak hajóit a konföderációs fosztogatóktól. 1871 és 1893 között a Tengerészeti Akadémia gyakorlóhajójaként szolgált tovább. Érdekesség, hogy nem ez volt az első Constellation, ugyanis már korábban is kihajózott egy kisebb hajó ezen a néven, melyet 1797-ben építettek. Ezt a USS Constitution testvéreként tervezték meg, mely ma a legrégebbi még mindig hajózásképes hadihajó. Ez a hajó 36 ágyút hordozott, Tripoli blokádjánál harcolt a Berber háborúban, az 1812-es háborúban a Csendes-óceánon őrjáratozott, és így körbeutazta a világot. 1854-ben azonban zátonyra futott, így gerendái egy részét felhasználták az új, most említett Constellation megépítésénél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az amerikai polgárháború 150 éves hadihajóját ünnepelték

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra