Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra otthon a mosolygó múmia

2004. február 20. 09:00

A fülöp-szigeteki Kabayan városhoz közeli barlangokban száz éve felfedezett múmiákat az 1960-as és 70-es években ellopták, most azonban sikerült őket visszaszerezni. Biztonságuk továbbra sem garantált, hiszen a temetkezésre használt barlangok, melyekbe visszahelyezték őket, nagyon rossz állapotban vannak - közölte az Ananova hírügynökség.

<

Visszatértek az ellopott múmiák

Biztonságuk
továbbra sem garantált
A régészeknek és a helyi hatóságoknak is van okuk örömre: az évtizedekkel ezelőtt ellopott múmiákat visszaszállították eredeti helyükre, a Fülöp-szigetekre, ahol évszázadokkal ezelőtt eltemették őket. A múmiákat eredetileg a Manilától északra fekvő Kabayan városhoz közeli barlangokban fedezték fel a 20. század elején. A holttestek némelyikét már a felfedezést követően ellopták, a sírrablók azonban az 1960-as évektől kezdve váltak egyre gátlástalanabbá.

A tudósok egyelőre vitáznak a múmiák keletkezési korán. A legtöbben azt állítják, hogy a holttesteket 1200 és 1500 között mumifikálták az Ibaloi törzs tagjai. Mások szerint viszont a hagyomány gyökerei i. e. 2000-ig nyúlnak vissza. Annyi bizonyos, hogy a keresztény spanyolok 16. századi hódítása mindörökre véget vetett ennek a törzsi temetkezési szokásnak.

A leletcsoport legnevezetesebb darabja a "nevető múmia", mely hiánytalanul megmaradt, ép fogsoráról kapta a nevét. A múmiákat ugyanazokba a barlangokba szállították vissza, melyekből annak idején ellopták őket, annak ellenére, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő barlangokat a nemzetközi műemlék-felügyelet a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között tartja számon.

A Fülöp-szigetek Nemzeti Múzeuma átfogó felmérést készít a múmiákról és az eredetileg azokat rejtő mintegy 50 barlangról. Egyelőre 28 holttestről rendelkeznek adatokkal. A múzeum illetékesei szerint azonban még mintegy 100 múmia lehet a környék több mint 200 barlangjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra otthon a mosolygó múmia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra