Múlt-kor.hu

Húsz éve gyilkolta meg a lengyel titkosszolgálat a Szolidaritás lelkészét

2004. november 3. 11:05

Lengyelország a mártírhalált halt Jerzy Popieluszkó lelkészre emlékezik. A lengyel szakszervezeti mozgalom, a Szolidaritás melletti kiállása miatt tisztelt lelkész húsz évvel ezelőtti temetése politikai tüntetéssé vált és több városban emberi jogi bizottságok megalakulása kísérte.

Forrás: EPA

Jerzy Popieluszko édesanyja
a fiáról készült fotóalbummal

1984. október 19-én a lengyel állambiztonsági szolgálat négy tagja által elhurcolt és november 3-án meggyilkolt Jerzy Popieluszkó lengyel lelkész temetése politikai tüntetéssé válik.

A gyászünnep alkalmával a Stanisław Kostka-templom köré összesereglett több százezer ember közül sokan a betiltott Szolidaritás szakszervezet nevét feltüntető transzparensekkel jelennek meg.

Popieluszkó a varsói Huta Warszawa acélművek munkásainak lelkésze volt, a Szolidaritás melletti kiállása miatt 1983-ban egyszer már letartóztatták. Meglepő módon a tetteseket rövid időn belül bíróság elé állítják, s mind a négy vádlottat hosszú szabadságvesztésre ítélik.


Wojciech Jaruzelski, Lengyelország miniszterelnöke a lakosság zavargásai miatt úgy dönt, hogy személyi változásokat hajt végre azoknál a hatóságoknál, amelyeknek részük volt a bűncselekményben. De az is tény, hogy a különösen bestiális módon elkövetett gyilkosság tetteseit nem végzik ki, jelzi, hogy tettükkel a hivatalos vonalat követték.


A Szolidaritás a rendkívüli állapot 1981. decemberi bevezetése óta először több városban bizottságokat szervez, hogy felügyeljenek az emberi jogok megtartására.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húsz éve gyilkolta meg a lengyel titkosszolgálat a Szolidaritás lelkészét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra