Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Warou Dániel Rákóczi-emlékérme

2004. február 13. 09:00

Warou Dániel a fejedelem megrendelésére 1703-ban elkészítette a szabadságharc első emlékérmét - majd titokzatos körülmények között nyoma veszett.

<

Az emlékérem elkészülésének története a 17. század második felében kezdődött. A körmöci pénzverde - Magyarország és a Hasburg-birodalom egyik legjelentősebb pénzverő helye - a 17. század második felében korszerűtlen gépei, megfelelő alkalmazottak hiánya miatt megújulásra szorult. Bár 1661-ben már magas plasztikájú, tökéletesebb veretek készítésére alkalmas csavaros verőgépet alkalmaztak, ezzel párhuzamosan még használták - főleg aprópénzverésre - a korszerűtlen hengeres verőgépet. A verde megújítása Warou Dánielre várt.

Warou Dániel 1674-ben született Svédországban. A kivételesen sokoldalú éremművész Svédországban a 17. század egyik legjelentősebb vésnökétől, Arvid Carlsteentől sajátította el a mesterséget. Az elsőrangú vésnök a szakma összes többi részében is jártas volt: magas művészi színvonalú verőtöveket készített, de a műszaki berendezések mellett a kor újdonságának számító csavaros verőgép összeszereléséhez is értett. Ezek mellett tanoncok kiművelésében is sikeres volt.

Bécsbe érkezése után egy évvel, 1699-ben már körmöci fővésnöki kinevezést kap, heti négy talléros fizetéssel. A következő években gyakran megjárta a Bécs-Körmöcbánya útvonalat, s újabb kinevezéseket is kapott.

Az érme képe és felirata
Előlap: FRANCISCUS. II. D: G: TRANSYL: PRIN: RAKOCZI. DUX CONFOE: R: STAT
Kép: Rákóczi jobbra néző, csupasz mellképe

Hátlap: DIMIDIUM. FACTI. QVI. BENE. COEPIT. HABET
Kép: Themis és Egalitas kioldják Libertas bilincseit. Egalitas jobb kezében pallos és mérleg, Libertas bal kezében galamb, Themis térdel, lába előtt könyv hever.

Alul a szelvényben: OPERE. LIB: INCHOATO. I. ANNO. MD CCIII. I. XIV. IUNII
1702-ben császári rendelet írta elő a körmöci verde megújítását, a folyamat azonban a szabadságharc kitörése miatt leállt. A következő év tavaszán hol a kurucok, hol Schlick tábornok csapatai tartották ellenőrzésük alatt Körmöcbányát, ám a verde működése mindvégig zavartalan volt. Warou, aki érzelmileg egyik oldal mellett sem kötelezte el magát, végig a városban maradt.

1703-ban, a szabadságharc kitörésekor feltehetőleg báró Hellenbach Godofréd, Rákóczi pénzügyminisztere figyelt fel a körmöci fővésnökre. Warou még ebben az évben elkészítette a szabadságharc első emlékérmét - a fejedelemről készített élethű portré alapján, Rákóczi utasításai szerint. A szabadságharc kitörésére készült érem Warou első olyan műve volt, amelyen a portréalak öltözék nélkül látható. Mivel biztosan tudjuk, hogy ennek az éremnek Rákóczi szabta meg a hátlapi feliratát és témáját, ez alapján feltételezhetjük, hogy a portrét is a fejedelem elképzelései alapján véste Warou.

Warou 1707-ig három, igen magas művészi színvonalú emlékérmét készített Rákóczi számára, egyenként 200 forint fizetségért. A körmöci verde megújulása a szabadságharc ideje alatt leállt, s az új gépek beszerzése és az alkalmazottak betanítása csak 1711 után folytatódott. Warou ismeretlen okok miatt és rejtélyes körülmények között 1707-ben Körmöcbányáról Bécsbe szökött. Feltételezések szerint házassági problémái elől menekült, legalábbis Hellenbachnak a fejedelemhez írt levelében ez olvasható magyarázatként. Warou Dánielnek ezzel befejeződött Rákóczi szolgálatában végzett munkássága.

Kiszely Csaba
numizmatika.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Warou Dániel Rákóczi-emlékérme

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra