Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Stasi dokumentumok az AIDS terjedéséről

2004. október 29. 11:00

Az NDK titkos szolgálatának, a Stasinak archívumaiból nyilvánosságra került dokumentumok alapján lehetőség nyílt az elmúlt évszázad egyik legnagyobb manipulációjának rekonstruálására.

<

Az ügy, mint arról a milánói Corriere della Sera beszámol, Berlinben kezdődött 1986-ban, amikor Karl Seidel, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) központi bizottságának egészségüggyel foglalkozó tagja találkozott Jakob Segallal, a keletnémet tudományos akadémia biológus professzorával. Seidel a találkozóról jelentést írt felettesének, Kurt Hagernek, a politikai bizottság tagjának. Ebben megírta, hogy Segal, aki immunológus feleségével évekig foglalkozott az AIDS problémájával, feltételezi, hogy a vírus nem Afrikából került Amerikába, mint ahogyan ezt a legszélesebb körben elfogadott elmélet állítja, hanem az amerikai Fort Detrick-i, kémiai és bakterológiai fegyverekkel kísérletező katonai laboratóriumban tenyésztették ki, aztán kipróbálták börtönben lévő bűnözőkön, akiknek kárpótlásul a szabadságot ígérték. Mivel a betegség lappangási ideje hosszú, az egy év múlva is egészségesnek tűnő kísérleti alanyokat szabadon bocsátották. A foglyok közül többen homoszexuálisok voltak és New York-ban telepedtek le, ahol háborítatlanul élhettek. A járvány így és innen indult el.

 

Seidel azt javasolta felettesének, hogy rendszeresen terjesszék a hírt, főként Afrikában, az Amerika-ellenesség táplálása céljából. Az elmélet azonban annyira nem volt meggyőző, hogy még Hager is kételkedett propaganda-értékében. Úgy vélekedett, hogy a hírnek nem szabad helyet kapnia az NDK tudományos publikációiban, ugyanakkor megjegyezte, hogy nem tudja, a feltételezésből mit lehetne megjelentetni a nyugati lapokban.Ezután történt, hogy Stefan Heym keletnémet író, valószínűleg nem beavatottan, interjút készített Segallal egy nyugat-berlini szélsőbaloldali lap, a TAZ számára: ebben a professzor kifejthette fenti elméletét. A teória attól kezdve feltartóztathatatlanul terjedt. 1992-ben Markus Wolf két ügynöke felfedte, hogy a terjesztésben a KGB utasítására nagy szerepet játszott a Stasi. A 80-as évek végén, a peresztrojka és az enyhülés idején Mihail Gorbacsov szovjet államfő már bocsánatot kért Ronald Reagan amerikai elnöktől az AIDS-szel kapcsolatos dezinformációs kampányért, de akkorra a hazugság már gyökeret vert a köztudatban.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Stasi dokumentumok az AIDS terjedéséről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra