Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégis együtt élhettünk a Neander-völgyiekkel

2004. február 4. 09:00

<

Az együttélés új bizonyítékai

Egy napokkal ezelőtt publikált tanulmány ugyancsak az együttélés mellett érvel. A horvátországi Varasdhoz (Varazdin) közeli Vindija barlangjainak csonthalmaiból kiemelt hét újabb csontmaradványt a kutatók a korábbi leletekhez képest `kecsesebb felépítésűnek` tartják. A maradványok arra utalnak, hogy a kései Neander-völgyiek a mai ember európai feltűnése után sem haltak ki, sőt, esetleg keveredhettek vele - jelentette ki Igor Jankovic, a zágrábi Embertani Intézet munkatársa, a tanulmány egyik horvát szerzője.

Jankovic szerint az új leletek alátámasztják a tanulmány egyik amerikai társszerzőjének, a chicagói egyetemen dolgozó Fred Smithnek az úgynevezett asszimilációs embertípusra vonatkozó elméletét - jóllehet DNS-vizsgálaton alapuló új eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A horvát antropológus szerint felül kell vizsgálnunk azokat az elméleteket, melyek abból a feltevésből indultak ki, hogy a Neander-völgyi emberek és a mai emberek között nem volt közvetlen érintkezés. Az új eredmények arra engednek következtetni: a vindijai Neander-völgyiek egyes viselkedési formái sokkal jobban hasonlítottak az anatómiailag modern ember viselkedéséhez, mint ahogyan korábban gondolták.

A nemzetközi visszhangot keltő tanulmány további három társszerzője a horvát Igor Karavanic (Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Kara) és a tavaly elhunyt Maja Paunovic (zágrábi Őslénytani és Kvartergeológiai Intézet), valamint az amerikai Jim Ahern (Wyoming Egyetem).

MTI

[origo]


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégis együtt élhettünk a Neander-völgyiekkel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra