Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A svédek visszaadták Ausztrália őslakosait

2004. október 20. 10:13

A stockholmi Néprajzi Múzeum visszaszolgáltatta a huszadik század eleji Ausztráliából származó aborigin csontokat és hullákat, melyek eddig gyűjteménye részét képezték.

Forrás: EPA
Az aborigin vezetők 16 dobozban kapták meg a mintegy száz évre a stockholmi Néprajzi Múzeum került őseik csontjait és egyéb földi maradványait. A múzeum ezzel egyúttal azt is elismerte, hogy a köztiszteletnek örvenő svéd tudós, Erik Mjoberg (1882-1938) hullarablást és sírgyalázást követett el 1910-ben, amikor csontokat és koponyákat gyűjtött be É-Ny-Ausztráliában.

Erik Mjoberg
Ken Robinson, a Kimberley Jogi és Kulturális Központ vezetője elmondta, hogy Mjoberg, aki magát tudósnak és felfedezőnek nevezte, áldozatainak leszármazottai szemében hullarabló és sírgyalázó. Előbb rendszerint lefizette a helyi ausztrál bennszülötteket, hogy árulják el merre találhatók az ősi sírok. Egyszer egy fába temetkezett bennszülött hullájának megszerzése végett kivágta a fát és a halott minden maradványát eltulajdonította. Másszor bennszülött halottas meneteket követett, hogy nyomára bukkanjon a síroknak. Mivel a helyiek tudták, hogy Mjoberg a nyomukban van, elrejtették a sírt, de a svéd hullarabló tudós így is gyakran túljárt a bennszülöttek eszén.

A Kimberley Jogi és Kulturális Központ vezetője reméli, hogy hamarosan a British Museum rejtett zugaiból és a londoni Természettudományi Múzeum raktárhelységeiből is előkerülnek az aborigin hullákat tartalmazó gyűjtemények.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A svédek visszaadták Ausztrália őslakosait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra