Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sértetlen marad az ausztrál őslakosok temetője

2004. január 26. 09:00

Megegyezés született a régészek és egy építtető között az Ausztráliai Yorke félszigeten: ahol biztosan temető volt, ott nem épül ház.

<

Ausztrál őslakos dijeridooval
Vitát váltott ki Ausztráliában, amikor kiderült: egy építési vállalkozó ősi benszülött temetkezési helyen készül lakóépületeket felhúzni. Most úgy tűnik, megegyezés született az őslakosok, a régészek és az építtető között.

A sokmillió dolláros beruházás keretében a dél-ausztráliai Yorke félszigeten, Black Point közelében épülnek majd lakóházak. Az őslakosok és a történészek tiltakozására az építési vállalkozó nemrég beleegyezett, hogy gondosan átkutattatja a területet, és a földi maradványokat rejtő területeket szabadon hagyja.

Cserében Keryn Walshe régész megígérte: nem folytat ásatásokat a már biztosan beépítendő telkek környékén, pedig valószínű, hogy valaha azokat is szent temetkezési helyként használták Ausztrália őslakosai.

Itt van a Yorke félsziget
"Nem tudjuk pontosan, hol rejt a föld emberi maradványokat" - nyilatkozta a régész az ABC Newsnak. "De ha be is épül felettük a föld, legalább nem háborgatják az ott nyugvókat."

ABC News

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sértetlen marad az ausztrál őslakosok temetője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra