Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Honfoglalás kori falu nyomai Budakalászon

2004. október 12. 13:35

Az értékes leletek nyomait egy öregek otthona alapozási munkálatai során fedezték fel.

<

Honfoglalás kori település nyomaira bukkantak Budakalászon egy építkezésen - jelenleg a leletek összegyűjtését, dokumentálását végzik a szakemberek - közölte a munkálatokat irányító Repiszky Tamás hétfőn az MTI-vel. Az értékes leletek nyomait egy öregek otthona alapozási munkálatai során fedezték fel, s ezután vonultak ki ide a régészek - mondta a szentendrei Ferenczy Múzeum kutatója.
Eddig tíz egykori, úgynevezett veremház nyomai kerültek elő a 70 centiméteres földtakaró alól.

 

Ez idő tájt a IX-X. században félig földbe vájt hajlékokban éltek itt az elődök, akik feltehetően a késő avar kori, vagy első honfoglalás kori őseink lehettek - tette hozzá a szakember. Külön érdekes, hogy úgynevezett halmazos rendszerben egymás közelében épült házak csoportjai alkották a falu szerkezetét. Egyik házban egy kőkemencére is ráakadtak, ebben sütötték étkeiket a hajdani emberek.  Az ásatások során ritka díszítésű kerámiák töredékeit is megtalálták, amelyekről rajzok, fotók készülnek, s a leletanyag a szentendrei múzeumban lesz majd megtekinthető, miután elvégezték a tárgyak régészeti elemzését a szakemberek.

 

Repiszky Tamás azt is elmondta, hogy ezen a környéken valószínűleg a Duna közelsége miatt már évezredekkel ezelőtt éltek emberek. Erre utal a Budakalászon korábban előkerült, időszámításunk előtt 4000 körüli időkből származó, agyagból készült kocsimodell is. Ebből következtetni lehet rá, hogy akkoriban elődeink már ismerték ezen a vidéken is a kereket, ami fontos használati eszközként szerepet játszott a mindennapi életük megkönnyítésében.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Honfoglalás kori falu nyomai Budakalászon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra