Múlt-kor.hu

Középkori koponyalékelés nyomaira bukkantak Angliában

2004. október 12. 12:21

Egy régészeti ásatás eredményei újraírják az orvostörténetet. Egy középkori sebész trepanációi arról tanuskodnak, hogy az eddig gondolt időpontnál már jóval korábban is meglehetősen bonyolult operációkat hajtottak végre.

Egy Yorkshire-ben 960-1100 között élt paraszt most megtalált koponyájának maradványai arról tanuskodnak, hogy miután több ütést kapott egy tompa tárgytól, egy összetett operációnak köszönhetően végül is túlélte a sérülést. A leletek tanusága szerint trepanálás (koponyalékelés) segítségével csökkentették a koponyájában lévő nyomást és távolítottak el egy 9-10 cm-es koponyadarabot.


A brit Örökségvédelmi Hivatal (English Heritage) körülbelül 700 csontvázat tárt fel a Maltonhoz közeli Wharram Percy mára elsivatagosodott településén. A Yorkshire-ben 960-1100 között élt paraszt koponyaműtétje a hivatal régészeti központjának csontváz-biológusa, Dr. Simon Mays szerint `a trepanálás eddig ismert középkori írásos emlékeit körülbelül 100 évvel datálja előre. Mivel egy egész világ választja el az akkori idők gyógyítóinak bájitalaitól és varázsigéitől, a legvalószínűbb, hogy egy szokatlan képzettségű, tehetséges gyógyító végezte, aki mesterségét szájhagyomány útján tanulta.`


A koponyán látható forradásnyomok alapján a páciens pár évvel később, 40 éves kora körül halt meg ismeretlen okból.


A koponyalékelés technikáját már a görög és római orvosok is ismerték, ám a `Sötét Középkor` megfeledkezett róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori koponyalékelés nyomaira bukkantak Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra