Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mumifikált oroszlán Egyiptomból

2004. január 15. 09:34

Noha ókori források szerint Egyiptomban szent állatként tisztelték az oroszlánokat, eddig nem akadtak a régészek mumifikált oroszlánra. Egy újabb lelet azonban bebizonyította, hogy az állatok királya az ókori egyiptomiak szent állata volt.

<

Alain Zivie, francia egyiptológus, a CNRS Egyiptomi Kutatási igazgatója - az Óbirodalmi fáraó, Dzsószer lépcsős piramisáról ismert - Szakkarában számos Újbirodalmi (Kr. e. XV-XIII. század) előkelőség sírját találta meg. Cecile Callou és Anaick Samzun francia régészek társaságában 2001 novemberében bukkant a nagymacskára, miközben Tutankhamon dajkájának, az i.e. 1430 körül eltemetett Majának a sírját tárta fel. A sírt utóbb emberek illetve mumifikált macskák temetésére használták.

Alan Lloyd, a walesi egyetem ókortörténésze a BBC-nek elmondta, az egyiptomiak számára az oroszlán messzemenőkig azonosítható az uralkodóval, hiszen az uralkodó elsősorban egy oroszlán harci képességit hordozza. Az állatok kultusza, mumifikálása és az állattemetők, melyeket a professzor az egyiptomi nemzettudat kifejezéseként értelmez, az Újbirodalom idején terjedtek el Egyiptomban. Az ókori egyiptomiak egyébként krokodilt, kutyát, madarat, kígyót, majmot, patkányt, sólymot is gyakran mumifikáltak.

[email protected]
Feljegyzések szerint az oroszlánokat külön erre a célra szolgáló helységekben tartották, és szent temetőkben helyezték végső nyugalomra. Eddig azonban csak pletykák terjedtek a temetők hollétéről. A Krisztus előtti néhány évszázadban Szakkara körzetében Bastet, a bánat macskafejű, asszonytestű istenségének kultusza alakult ki.

Alain Zivie és munkatársai egy sziklán heverve találták meg a hím oroszlán csontvázát, melynek feje északra, teste pedig keletre fordult. Csontméretei alapján a valaha ismert legnagyobb példányok közül való. Az oroszlán csaknem teljes csontvázának és fogainak vizsgálata szerint a példány öreg kort élt meg és bizonyára fogságban tartották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mumifikált oroszlán Egyiptomból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra