Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lezárult a Deák-emlékév

2004. január 16. 10:28

A 2003-as Deák-emlékév záró eseményeként emléktáblát avattak a fővárosban az egykori Hadik-ház helyén. Az Egyetem tér 5. szám alatt elhelyezendő emléktáblát Hiller István kulturális miniszter a Deák-emlékbizottsággal közösen avatta fel.

<

A haza bölcse jelzővel is illetett reformkori politikus születésének 200. évfordulója tiszteletére mélyzöld gránit táblát helyeztek az Egyetem tér 5. alatti épület tér felőli második pillérére.

Deák Ferenc (1803-1876) élete utolsó évében a Hadik-ház egyik első emeleti lakásában, Széll Kálmán és Vörösmarty Ilona lakásában lakott, s ott hunyt el 1876. január 28-án. Vörösmarty Ilona Deák gyámleánya volt; Széll Kálmán 1875-78 között pénzügyminiszter, majd 1899-1903 miniszterelnök.

Az épület az Egyetem téren, a Károlyi palota szomszédságában állt, akkori tulajdonosa Széll Kálmán volt. A Hadik-ház 1898-as lebontása után nyílhatott meg a Kaplony, ma Henszlmann Imre utca, és épülhetett fel 1905-ben gróf Andrássy Géza bérpalotája, a mai Egyetem tér 5. szám alatti épület. Az eklektikus épület eddigi hírét elsősorban a benne lévő műtermeknek és az ott dolgozó művészeknek köszönheti.

A 2003 elején kezdődött emlékév kapcsán újult meg a reformkori politikus söjtöri szülőháza, a Deák család kehidakustányi kúriája. Az emlékév központi ünnepségét 2003. október 15-én tartották a Zeneakadémián, ahol első alkalommal adták át a Deák-ösztöndíjakat. A támogatást azok a fiatal történészek, jogászok, politológusok nyerhetik el, akik az alkotmányjoggal, az emberi jogokkal, a parlamentarizmussal, a köztársaság működésével, illetve Deák Ferenc életművével foglalkoznak.

A programsorozatban helyet kaptak tudományos megemlékezések is, Deák Ferenc és kora címmel napvilágot látott egy új életrajzi kötet, az informatikai minisztérium és a kulturális tárca együttműködése révén pedig Deák Ferenc munkásságát bemutató CD-ROM készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lezárult a Deák-emlékév

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra