Múlt-kor.hu

Egy érme mind felett

2004. január 7. 21:30

Új-Zélandot nemcsak a Gyűrűk Ura harmadik részének forgatása, hanem egy szenzációs régészeti lelet is lázba hozta

`http://sagv.gyakg.u-szeged.hu`
Római pénzérme
Augustus császár
képmásával
Római kori pénzérmét talált egy új-zélandi régész a Taylor folyó partján, az ország Marlborough körzetében. A folyóban végzett földmunkálatok során napvilágra került, Augustus császár képmását viselő pénzdarab a szakértők szerint i. e. 7-ből származik.

Marlborough körzet tanácsának tisztviselője, Russell Montgomery szerint az érme "rendkívüli leletnek" számít, ám talán sohasem derül ki, hogyan került oda. "Talán 1940-ben pottyant le a rakpartról, talán 1840-ben hajították oda - ki tudja?"

Reg Nichol régész épp a helyi tanács felkérésére folytatott ásatásokat a folyóparton, mikor a munkások rábukkantak a különös leletre. A folyóban végzett földmunkák során előbb egy régi hídra - vagy inkább rakodópartra - emlékeztető építményre bukkantak. Mikor a helyszínre hívták Nicholt, hamarosan előkerült az érme is.

A régész káprázatos felfedezésnek nevezte az érme napvilágra kerülését, de kihangsúlyozta: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rómaiak jártak volna a mai Marlborough földjén. "A történettudomány számára vajmi kevés jelentősége van a leletnek" - nyilatkozta Nichol. "Mindössze egy meglepő különlegességnek számít."

A "felettébb kopottként" jellemzett, kb. egyforintos méretű pénzdarab feltehetően egy 19. századi pénztárcában utazta keresztül az óceánt, s hullott le a rakodópartról, melyet épp ekkoriban keztek rendszeresen használni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy érme mind felett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra