Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Harmincezer éves emberi településnyomokat találtak a Sarkkörön túl

2004. január 2. 14:34

Minden eddiginél régebbi, harmincezer éves emberi település nyomaira bukkantak a régészek Szibériában, jóval a Sarkkörön túl, a világ egyik legkegyetlenebb éghajlatú vidékén.

<

A Science című lap beszámolója szerint orosz kutatók fedezték fel az utolsó Jégkorszak idején keletkezhetett telep nyomati a Jana folyó környékén, az északi Sarkkörtől még csaknem 500 kilométerre északra, közel ahhoz a helyhez, ahol több tízezer évvel ezelőtt Bering földhídnak nevezett szárazföldi átjáró vezetett Ázsiából az amerikai fölrészre. Ez az átjáró körülbelül 11 ezer évvel ezelőtt, a jég olvadása, és a tengerek szintjének emelkedése következtében megszűnt, és kialakult a mai Bering-szoros, azaz az ázsiai az amerikai kontinens közötti keskeny tengeri átjáró. A régészek mai ismeretei szerint az amerikai földrészt ezen a földhídon keresztüljutva népesítették be az ázsiai földrészről érkező törzsek, körülbelül 11 ezer évvel, azaz nem sokkal az átjáró megszűnése előtt.

A kőből-és csontból készült szerszámok, leölt mammut,-bölény,-medve,-oroszlán, és -vadnyúlmaradványok azért hozták izgalomba a kutatókat, mert ezek az első jelei annak, hogy 30 000 éve, tehát még az utolsó jégkorszak eljegesedési csúcspontja,- ez azaz 20-25 ezer évvel ezelőttre tehető - előtt is éltek emberek ennyire északi területeken, a mai Bering-szoroshoz közel. Egyes tudósok nem tartják kizártnak, hogy a felfedezés nyomán sikerülhet majd arra is bizonyítékokat találni, hogy Ázsia felől vándorló népek a jelenleg feltételezettnél jóval korábban jutottak át Alaszkába és népesítették be az amerikai kontinens északi területeit.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Harmincezer éves emberi településnyomokat találtak a Sarkkörön túl

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra