Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

MUSTRA 2003

2003. december 23. 09:32

MUSTRA 2003 címmel az örökségvédelem sikeres és eredményes példáit felvonultató tárlat nyílt az Örökség Galériában.

<

Sokan vannak ma Magyarországon, érintettek (műemlék-tulajdonosok, védett műtárgyak birtokosai, régészeti feltárásra kötelezett ingatlantulajdonosok és építtetők) és közvetlenül nem érintettek, akik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal neve hallatán legfeljebb valami állami intézményre gondolnak, amely engedélyez vagy tilt, előírások betartását kéri számon, akadályozza, lassítja, nehezíti a beruházást, építkezést, modernizálást.

A Hivatal vezetésének célja és feladata, hogy a nagyközönség elé tárja a munka azon oldalait is, amelyek egyébként többnyire rejtve maradnak. Kötelességének érzi, hogy épített és tárgyi kulturális örökségünk gazdagságát a jelen és a jövő számára megőrizze, védje egyúttal a közgondolkodást is ennek érdekében befolyásolja. Ezért jelentet meg tájékoztató füzeteket, információs leporellót, ezért működteti internetes honlapját, ezért értesíti rendszeresen a sajtót eredményeiről és gondjairól. És ezért kezdeményezte ennek a kiállításnak a megvalósítását is, abban a reményben, hogy hosszan tartó hagyományt alapoz meg vele.

Kiállításunk célja, hogy a nagyközönség legalább bepillantást kapjon abba a sokszínű és sokirányú szakmai, tudományos, népszerűsítő, kapcsolatépítő és értékmentő munkába, amely a Hivatal és az örökségvédelem területén tevékenykedő más intézmények összefogásával, a szakemberek és hivatalnokok együttműködésével évszázados előzményekre alapozva folyik.

Elsősorban a nagy hagyományokkal bíró műemlékvédelem területéről mutatunk be sikeres és eredményes példákat: kutatási eredményeket, állagmegóvási módszereket és eredményeket, restaurálásokat, helyreállításokat, újonnan védettség alá helyezett épületeket. Emellett felvillantunk néhány részletet az év folyamán szervezett fontosabb rendezvényeinkről, köztük a Kulturális Örökség Napjairól, a Műemléki Világnapról és a II. Országos Kegyeleti Konferenciáról. Az érintett közgyűjtemények segítségével néhány olyan műtárgyat is megtekinthetnek látogatóink, amelyekkel az állami elővásárlási keret jóvoltából sikerült gazdagítani közös kincsestárainkat.

Kísérlet tanúi a látogatók, ami egyben azt is jelenti, eddig alig járt úton indultak el a kiállítás szervezői. Teszik ezt abban a meggyőződésben, hogy munkájuk méltó a nagyközönség érdeklődésére. Biztosak vagyunk abban, hogy a következő években még gazdagabban tárhatjuk az érdeklődők elé a tárgyi és épített kulturális örökség megőrzése érdekében a szakemberek által végzett, sok törődést, nagy szakértelmet és hozzáértést igénylő munka eredményeit. Egyúttal reméljük, mind többen és többen állnak mellénk, hogy segítsék az értékek megmentését, megőrzését. Mert hisszük, hogy vállalt és hirdetett jelszavunk mind szélesebb körben visszhangra talál: Az örökségvédelem közös ügyünk! - olvasható a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleményében.

ÖRÖKSÉG GALÉRIA, Budapest, I. Táncsics Mihály u. 1.
2003. december 19-től 2004. február 1-ig naponta 9 és 17 óra között


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

MUSTRA 2003

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra