Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Boszorkányüldözés - amerikai módra

2003. december 11. 09:00

A félelem klímájának a McCarthy éra óta nem tapasztalt visszatérését okozzák a Bush adminisztráció antiterrorista törvényei az Egyesült Államok kutatói és tudósai között

<

Bárki lehet `terrorista gyanús elem`

Januárban, amikor a világ még az Irak körüli diplomáciai viharoktól volt hangos, bilincs kattant Texasban egy köztiszteletben álló kutató, a hatvankét éves Thomas Butler kezein. A vádakat még elsorolni is nehéz: összesen hatvankilenc vádpontot hoztak fel ellene. Bűne összesen az volt, hogy jelentette a hatóságoknak harminc pestis kórokozót tartalmazó üvegcse eltűnését az általa vezetett intézetből.

December másodikán végül a bíróság felmentette - huszonkét vádpontban. Negyvenhét további vádpontban: hamisítás, csalás, hatóság megtévesztése, stb. bűnösnek találták. Még a konzervatív, a kormány politikáját támogató prominens tudósok és kutatási szervezetek is szokatlanul éles hangnemben ítélték el a hatóságok eljárását. Peter Agre az idei kémiai Nobel-díjat elnyert kutató nem egészen tizenkét órával a díj kihirdetése után már azzal vádolta a Bush-adminisztrációt a Butler ügy kapcsán, hogy Joseph McCarthy szenátorhoz hasonló módszerekkel boszorkányüldözést folytat saját tudósai, kutatói ellen. A díjjal járó összeg egy részét - potom félmillió eurót - pedig felajánlotta az igazságtalanság elleni küzdelemre.

Dr. Butler nem terrorista
!" - áll a FAS (Federation of American Scientists) által a tudós támogatására készített weboldalon. A FAS az egyik legbefolyásosabb tudományos szervezet az Egyesült Államokban. "Huszonthét éve nem volt szükség arra, hogy egy amerikai tudós mellett kiálljunk, mert igazságtalan üldöztetést szenved el!" - áll Peter Agre, Sidney Altman, Robert Curl és Torsten Wiesel nevével fémjelzett közleményben. Mind a négy neves kutató a tagja annak az emberjogi szervezetnek, ami általában a harmadik világbeli diktatúrák üldözött tudósainak kel védelmére, valamint mindannyian tagjai az amerikai Tudományos Akadémiának (National Academy of Sciences).

"Felháborít ami történik! Mintha újra McCarthy ülne a Szenátusban. Az Egyesült Államokon kívül úgy tekintik a Butler ügyet, mint valami őrült amerikai boszorkányüldözési históriát." Közben az ellentmondásos szabályozás miatt immár még többen kerültek veszélybe. Nemrégiben az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium több mint húsz egyetemi kutatóintézetet vádolt meg azzal, hogy hanyag módon kezelik a veszélyes genetikai anyagokat, vagy kórokozókat. Ugyan ezek az intézetek betartják az állami szabályokat és az Egészségügyi Minisztérium szabályait is. De az intézetek vezetői előtt lebeg Butler példája: bárki lehet a következő áldozat. Ezért egyre többen hagyják el munkahelyeiket, mint azt a Nature magazinban megjelent cikkben olvashatjuk: az európai kutatóintézetek fellélegeztek, mert az állandó amerikai "agyelszívás" folyamat most megfordulni látszik. Ahogy Agre mondta: "Akinek egy csöpp esze van nem foglalkozik most biológiai fegyverekkel, vagy fertőző betegségekkel amerikában."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Boszorkányüldözés - amerikai módra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra