Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Ószövetség régebbi, mint gondolták

2004. szeptember 30. 10:04

Két, Jeruzsálemben előkerült, i. e. 6. századi amuletten ószövetségi szöveg olvasható, tehát a Tóra már a babiloni fogság előtt létezett.

A két lelet elemzését izraeli és amerikai tudósok végezték el, s következtetéseiket egy amerikai szaklapban tették közzé. A két ezüst amulett keletkezési ideje szerintük tárgyi bizonyítéka annak, hogy Mózes öt könyve (Pentateuchus), amelyből az érmekre vésett rituális imaszöveg származik, már a babiloniak által i.e. 587-ben lerombolt első jeruzsálemi templom idején is megvolt.


A Tóra létrejöttének idejéről több elmélet létezik. A tudósok többsége szerint Mózes öt könyve válogatás, négy különböző forrás összeötvözésével nyerte el most ismert formáját a babiloni fogság után épített második jeruzsálemi templom idején. Ezt a Salamon király templomaként ismert építményt 70-ben rombolták le a rómaiak.


http://web.syr.edu

Ilyen lehetett a második templom

Eddig is létezett az a kisebbségi vélemény tudóskörökben, mely szerint a Tóra, az Ószövetség első öt könyve már a babiloni fogság előtt elnyerte végső formáját. Az új eredmény az ő álláspontjukat erősíti meg.


A vizsgált amulettek 1979-ben egy földalatti sírkamrából kerültek elő Jeruzsálemben, egy ásatás során. A rajtuk lévő vésett szöveg a kohaniták - a papi rend tagjai - temetése alkalmával használatos ima, és Mózes 4. könyvének 6. fejezetéből való.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Ószövetség régebbi, mint gondolták

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra