Múlt-kor.hu

Zászlódarab Lord Nelson hajójáról

2004. szeptember 29. 15:35

Nyolcvanhatezer dollárért (mintegy 17,2 millió forint) vásárolta meg egy magángyűjtő kedden egy londoni árverésen Lord Nelson híres hajója, a Victory zászlójának egy darabját.

A londoni Bonhams árverési cég a legtöbbet kínáló licitálónak a zászlódarab mellé átadta Henry Hopernek, a portsdale-i St. Nicolas plébánia lelkészének egy 1856-ból származó levelét is, amely elmagyarázza, miért tépték darabokra a Victory hajózászlóját.


A dokumentum szerint a zászlót Lord Nelson parancsnoki hajóján szolgáló tengerészek maguk darabolták fel. A tengerészek azt a parancsot kapták, hogy a zászlóval borítsák be az 1805-ös trafalgari csatában meghalt admirális koporsóját. A hajón szolgáló matrózok azonban Nelson temetése során leszakítottak egy részt a zászlóból, és azt még apróbb darabokra tépve szétosztották egymás között, mintegy utolsó emlékül szeretett parancsnokuktól. A koporsó körül tolongó tömegből többeknek sikerült szereznie egyet-egyet ezekből a darabkákból. Mint a lelkész leveléből kiderül, a szerencsés ácsorgók között volt a pap feleségének egyik rokona is, és a Nelson-ereklye így került a Hoper-család birtokába.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Zászlódarab Lord Nelson hajójáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra