Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A világháború legfontosabb kéme

2004. szeptember 29. 10:12

Németországban rehabilitálták Fritz Kolbét, a náci külügyminisztérium munkatársát, a szövetségesek legértékesebb kémét.

Átlagemberből háborús hős

http://www.heute.t-online.de
Fritz Kolbe
Fritz Kolbe, a Harmadik Birodalom Külügyminisztériu-mának hivatalnoka 1943-től a nácik bukásáig közel 2600 titkos dokumentumot adott át Svájcban az ameri-kai hírszerzésnek - olvasható az Independentben.


Kolbe egyike volt azoknak, akik a legtöbb kárt okozták a Harmadik Birodalomnak. Tájékoztatta ugyanis az amerikaiakat arról, hol várják a németek a szövetsé-gesek partraszállását Normandiában; szigorúan titkos terveket szivárogtatott ki a V1 és V2 rakétákról; de megszerezte még a japánok délkelet-ázsiai hadititkait is. Sőt, még egy német kémet is lebuktatott, aki komornyikként dolgozott az isztambuli brit követségen.


"Az volt a célom, hogy szerencsétlen honfitársaim számára lerövidítsem a háborút, és a koncentrációs táborok lakóit megpróbáljam megóvni a további szenvedéstől" - írta Kolbe 1965-ben, Svájcban.


http://www.heute.t-online.de
Allen Dulles CIA-igazgató
Kolbét, aki sosem fogadott el pénzt kémtevékeny-ségéért, a háború utáni német kormányzat árulónak nyilvánította. A külügyminisztériumba ismételt kérései ellenére sem vették vissza, és 1971-ben bekövetkezett haláláig egy amerikai láncfűrészeket forgalmazó cégnél dolgozott.


"Kolbe azt sem tudhatta, micsoda veszélyt vállal" - mondta róla kapcsolattartója, Allen Dulles CIA-igazgató (a külügyminiszter fivére). "Remélem, az őt ért méltánytalanságot egy nap orvosolják, és hazája felismeri valódi szerepét a háborúban."


"Későn rójuk le tiszteletünket Kolbe előtt, de talán nem túl későn" - nyilatkozta Joschka Fischer német külügyminiszter Berlinben. "Régóta adósak vagyunk a tiszteletadással, s késlekedésünk nem kerül a külügyminisztérium történetének dicsőséges lapjaira."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A világháború legfontosabb kéme

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra