Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolcvan éves lenne Truman Capote

2004. szeptember 30. 15:08

<

Aranylövés végzett vele

A hatvanas évek elejétől Capote-nak egyre gyakrabban voltak depressziós időszakai, melyeket töméntelen mennyiségű alkohollal és droggal próbált enyhíteni. Több ízben is kórházba került mérgezési tünetekkel, ám a kezeléseket önakaratából megszakította. Ebben a helyzetben átmeneti javulást hozott legismertebb, s talán legsikerültebb művének, a Hidegvérrel címűnek megírása. A mű egy alapja egy kansasi bűneset, melyben két pitiáner bűnöző lemészárolt egy négytagú családot.


A The New York Times szponzori segítségével Capote hozzálátott a sztori feldolgozásához. Hat éven át dolgozott rajta, több ezer oldal nyomozati anyagot olvasott el, s engedélyt kapott arra is, hogy a két tettessel a börtönben beszélgetéseket folytatott. Kivételes tehetségét mutatja, hogy sem magnót, sem jegyzetfüzetet nem használt ilyenkor, viszont minden este lejegyezte az interjúk lényegét és saját benyomásait. A könyv világsiker lett, s vele Capote megteremtette a modern tényregény műfaját. A műből film is készült Richard Brooks rendezésében.


Ezt követően az író ismét visszakerült a drogok és az ivás világába, többnyire ismert meleg bárokat és klubokat látogatott. 1975-ben az Esquire magazin néhány részletet közölt a Meghallgatott imák címmel készülő regényéből, amelyben barátairól, ismerőseiről tett közzé különböző, többnyire minden alapot nélkülöző pletykákat. Ezt követően barátai sorra elfordultak tőle, az ismert író, Gore Vidal pedig be is perelte. Robert Moore rendező azonban rábízta a Meghívás egy gyilkos vacsorára című fergeteges krimi vígjátékának egyik szerepét, amit az író el is fogadott. Partnerei olyan nagyságok voltak, mint Peter Falk, Maggie Smith, David Niven és Alec Guinness.


Utolsó munkája egy gyűjteményes kötet Mozart és a kaméleonok címmel, melyben novellákat, interjúkat, drámákat tett közzé, 1981-ben jelent meg. Az ezt követő időszakban egészségi állapota jelentősen romlott, s hatvanadik születésnapja előtt egy hónappal, 1984. augusztus 25-én egyik ismerősének Los Angeles-i lakásában meghalt. A vizsgálatok szerint májbaj, súlyos visszérgyulladás és kábítószer-mérgezés vezetett halálához. Végrendeletében 100 ezer dolláros irodalomkritikusi díjat alapított, melyet négyévente ítélnek oda.


(MTI Panoráma - Sarudi Ágnes, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolcvan éves lenne Truman Capote

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra