Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A mostari Öreg-híd

2004. szeptember 20. 09:34

Mostar, Bosznia-Hercegovinában. Kevés olyan hely létezik, ahol ennél élesebben látszódna a kelet és a nyugat határvonala. Amikor a híd felrobbant, a világ elborzadva figyelte, amint a béke és az egység jelképe végleg megsemmisül.

<

Szeptember 30-án 14.00-kor
A feladat hatalmas. Az eredeti híd egyetlen tervrajzáról sem tudunk. A világ legjobb szekértőinek kell megoldaniuk a rejtélyt, hogy miként hozhatták létre a fenséges építményt, több mint 400 évvel ezelőtt. Képesek lesznek az eredeti módszerrel felépíteni a középkori hidat úgy, hogy a mai biztonsági előírásoknak is megfeleljen?


Jugoszláviában, az 1990-es években dúló háborúban sok százezer ember esett el, sebesült meg vagy vált földönfutóvá. Mostar még mindig viseli a sebhelyeket. A frontvonal a város szívén keresztül húzódott. A vallási épületek: a katolikus székesegyház és a muzulmán mecsetek katonai célpontokká váltak. A 170 éves ortodox templomot porig rombolták. Az egykor vasárnapi sétálókkal teli parkok temetőkké váltak. 1993 novemberében a híd lett az elsődleges célpont. Több órás, erős tüzérségi támadás után romba dőlt. A kövek a folyó fenekére süllyedtek, a fagerendákat elsodorta az ár. Sötét nap volt ez Mostar lakói számára.


1992-ben, Jugoszlávia széthullásakor, megszületett Bosznia-Hercegovina köztársasága. A háború előtt a mostari híd ugyanolyan turistalátványosság volt, mint a pisai ferde torony, vagy az athéni Akropolisz. A világ minden pontjáról érkeztek emberek, hogy lássák a hidat, a muzulmánok és keresztények békés együttélésének szimbólumát.


... és építés közben
A Mostari hidat 1566-ban fejezte be a török építész, Mimar Hajrudin. Ő az ottomán szultán megbízásából dolgozott, mert Nagy Szulejmánnak erős hídra volt szüksége, amely elbírja a katonákat, lovakat és az ellátmányt. Ő az ottomán szultán megbízásából dolgozott, mert Nagy Szulejmánnak erős hídra volt szüksége, amely elbírja a katonákat, lovakat és az ellátmányt. Az egyetlen irat, amelyből a régészek kiindulhattak, a könyvelés, amelyben a munkaórákat és a nyersanyagokat is feltüntették. A feladat nagysága kétségbevonhatatlan. Hajrudin építménye akkor a világ legszebb, és legösszetettebb kőhídja volt. Forradalmian új módszereket dolgozott ki, amelyek nem csupán a munkások, de az építész számára is veszélyesek voltak. A legenda szerint a szultán kivégzéssel fenyegette Hajrudint, ha a híd leszakad.


A tét a mai építők számára is nagy: a rekonstrukciót végző csapatnak először meg kell fejteniük a múltbéli rejtélyeket, hogy megtervezhessék a jövőbeli hidat. A siker korántsem bizonyos. Számos ország szakemberei dolgoznak keményen a sikerért. Mostar lakói a hídtól várják a város újraegyesítését.


Már semmi sem a régi
Az első lépés, hogy megvizsgálják a Neretva fenekén heverő eredeti kövek állapotát. A búvárok számos követ találnak a folyóban. A híd alapja még mindig jó állapotban van, de a kövekről ez nem mondható el. Amit a gránátok megkíméltek, azt a folyó erős sodrása tette tönkre. Első látásra valószínűtlennek tűnik, hogy elég szilárdak az új híd felépítéséhez. Az SFOR, a Boszniában állomásozó nemzetközi békefenntartó erő magyar mérnökei emelik ki a köveket. A művelet a tömbök súlya miatt különösen nehéz.


Mostar népe összegyűlik az eseményre. Számukra lényeges, hogy az ősi köveket visszanyerjék. Sokan erősen kötődnek hozzájuk érzelmileg, és remélik, hogy újra felhasználhatók lesznek. Hogy miként sikerül újjáépíteni a hidat, megtudhatják filmünkből.

 

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

 

1. Mikor kiáltotta ki függetlenségét Macedónia?

 

a, 1990-ben
b, 1991-ben
c, 1992-ben


2. Melyik király uralkodása idején változtatták az ország nevét Jugoszláviára?

 

d, II. Péter
e, I. Pál
f, I. Sándor

 

A helyes választ a [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mostari Öreg-híd

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra