Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dante, az első számú krimihős

2004. szeptember 17. 12:07

Dante Alighieri, a középkori olasz költőfejedelem lett a modern olasz bűnügyi irodalom egyik kedvenc szereplője.

<

Dante Alighieri
Az olaszországi Ravennában október első felében rendezik meg az Itáliában "giallo" (sárgafedeles könyv) néven emlegetett bűnügyi regények második fesztiválját. Az idén szigorú tematikai korlátokat szabtak: csak olyan művekkel lehetett jelentkezni, amelynek cselekménye valamikor a régi időkben, lehetőleg a 20. század előtt játszódik.


Jelentkező akadt bőven. A régi idők krimije Olaszországban nagyon népszerű - ami érthető, hiszen jó negyedszázada Umberto Eco, az addig csak inkább szakmai körökben elismert bolognai nyelvész és szemantikai professzor egy csapásra az egész világon ismertté vált A rózsa neve című könyvével. A regényben Baskerville-i Gugliemo atya - középkori Sherlock Holmesként - megoldja az egyik kolostorban történő sorozatos gyilkosságok rejtélyét.


Eco története 1327 végén játszódik, jó hat évvel azután, hogy elhunyt Dante Alighieri, aki most Ravennában teljesen új oldaláról mutatkozik be.


A költőfejedelem a főszereplője az olasz Leoni Giulio könyvének. A mozaikgyilkosságok (I delitti del mosaico) című regényben Dantét kinevezik szülővárosa, Firenze első emberévé, s ebben a tisztében derít fényt egy politikai gyilkosságra, és egy olyan titokra, amely képes megváltoztatni a történelem menetét.


A Dante klub (The Dante Club) című könyvvel az amerikai Matthew Pearl szinte berobbant a krimi irodalmába. A fiatal szerző, aki korábban azzal dicsekedhetett, hogy elnyerte az amerikai Dante Társaság szakmai körökben tekintélyesnek számító Dante-díját, már azt is elmondhatja, hogy első könyvét alig egy év leforgása alatt a világ harminc nyelvére lefordították.


A Dante klub a 19. század végén jött létre Bostonban azzal a céllal, hogy méltó módon fordítsák le angol nyelvre, és adják ki Amerikában az Isteni színjátékot. Ám sokan nagyon hevesen ellenzik ezt az elképzelést, mivel meggyőződésük szerint erkölcsi romlást okozna, ha Dante műve helyet kapna az amerikai otthonok könyvespolcain. A klub tagjai megdöbbenve fedezik fel, hogy egy sor olyan gyilkosság történik Bostonban és Cambridge-ben, amelyekről könnyen bizonyítható, hogy a tettest Dante Pokla ihlette.


Komoly irodalmi munkásság áll a szintén amerikai Nick Tosches mögött, aki két évvel ezelőtt jelentkezett a Dante kezében (In the Hand of Dante) című regényével. Ebben a regényben az Isteni Színjáték kéziratát találják meg a Vatikáni Könyvtár egy titkos szobájában, s a felbecsülhetetlen értékű kézirat kalandos útjával párhuzamosan egy hét évszázaddal korábbi, titokzatos firenzei történetnek is részese lesz az olvasó.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dante, az első számú krimihős

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra