Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Klarisszák Írországtól Erdélyig

2003. december 3. 12:24

<

Imádságban, csendben és magányban megélt szemlélődő élet

A Klarissza Rend alapítóját az 1193-ban született Klárát, a ferences mozgalomhoz elsőként csatlakozott nőt, Szent Ferenc először a közeli bencés apácamonostor nővéreire bízta. Klára azonban új regulát írt: a történelemben első, nőknek nő által írt regulája hozta létre a Klarissza rendet, melyet 1253. augusztus 9-én kelt bullájával hagyott jóvá IV. Ince pápa.

A klarissza rend szervezetileg egymástól független, önálló városi kolostorokból áll. A rendházat az elöljáró, az apátnő (abbatissa) irányítja és mint a ferencesek második rendje, azok lelki vezetése alatt áll.

Klára 1253-ban Assisiben hunyt el. Két évvel halála után avatták szentté. Szent Klára attribútuma a könyv, mely a rendalapítók általános jelképe is, de nála valós tartalommal bír, hiszen ő maga írta a rend reguláját.

Halálának 700. évfordulója (1953) óta Szent Klárát a televízió védőszentjéként is tisztelik, emlékezve az egykori karácsony esti csodára, amikor betegágyán fekve is látta a templomban folyó karácsonyi szentmisét.

A világ öt földrészen ma 15.000 klarissza nővér él az imádságban és Istennel egyesülten visszavonult életet. Szent Klára rendje klauzúrás rend: komoly ok nélkül nem járnak ki a világba. Kápolnáik azonban vallási vagy nemzetiségi megkülönböztetés nélkül mindenki számára mindig nyitva állnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Klarisszák Írországtól Erdélyig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra