Múlt-kor.hu

Klarisszák Írországtól Erdélyig

2003. december 3. 12:24

A középkori alapítású szüzességet, szegénységet és engedelmességet fogadott klarissza apácarend saját webszájtot indított az Ír Köztársaságban és Erdélyben is.

Imaötletek elfoglalt emberek számára

Egy újabb tanulmány szerint az ír felnőtt lakosság csaknem fele nem kapcsolódik be az információs társadalomba, nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. A szüzességet, szegénységet és engedelmességet fogadott ír klarisszák nem tartoznak közéjük: Szent Klára halálának 750. évfordulóján ugyanis saját webszájtot indítottak.

http://www.poorclares.ie/
II. János Pál pápa a kolostorokat "imaházzá" alakító törekvésének eleget téve a galwayi klarisszarend és a csíksomlyói klarissza nővérek saját hétköznapjaikba engednek betekintést az interneten keresztül.

Louis nővér, az ír zárda főnökasszonya szerint a webszájt "reményt kelt a fogyasztói szellem által leárnyékolt világban." A kolostorban zajló mindennapi élet bemutatásán túl a honlapon olvasható az ír klarissza rend története és az elfoglalt emberek számára írt imaötletek is (Prayer: ideas for busy people). A klarissza apácák 1642 óta vannak jelen Galwayben. Belépési fogadalmuknak megfelelően nyomós ok nélkül nem hagyhatják el a zárda területét, látogatókkal pedig csak rácson át kommunikálhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Klarisszák Írországtól Erdélyig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra