Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Frida Kahlo mégsem magyar származású

2004. szeptember 15. 13:34

<

Tőzsgyökeres lutheránus német család

Ezzel szemben az igazság az, hogy Carl Wilhelm (a későbbi Guillermo) Kahlo a Badeni Nagyhercegséghez tartozó Pforzheim városában született 1871. (és nem 1872, ahogy Frida állította) október 26-án. Szülei nem voltak se magyarok, se zsidók, hanem lutheránus vallású németek, és soha nem jártak Aradon. Az apa Frankfurtban, az anya Pforzheimben született. Családjuk története megtalálható e két város levéltáraiban - a FAZ munkatársa is ott járt utána mindkettőnek.


Eszerint a későbbi tehetséges fotóművész, Wilhelm apja, Johann Heinrich Jakob Kahlo tősgyökeres frankfurti mézeskalács-készítő család sarja volt. 1862-ben vette feleségül Henriette Kaufmannt, egy pforzheimi gyáriparos lányát. A hozomány olyan tetemes volt, hogy abból az ifjú pár ékszerészboltot nyitott az aranyműveseiről híres Pforzheimben. Az üzletet idővel ékszergyártó üzemmé fejlesztették tovább, majd a család 1876-ban Baden-Badenba költözött.


Két évvel később az anya meghalt, az apa pedig idővel új asszonyt hozott a házhoz. A tinédzser korú Wilhelm nemigen jött ki a mostohával - legalábbis ezt írta róla Frida -, és az állandó otthoni feszültség megérlelte benne az elhatározást: kivándorol az Újvilágba. Tervét 1890 májusában váltotta valóra, amikor felszállt Hamburgban a Borussia csavargőzösre, és Le Havre érintésével meg sem állt a mexikói Veracruzig.


Új hazájában fotográfusként talált szakmát magának, s bár neve idővel olyan jól csengett, hogy a mexikói kormány - mások mellett - őt bízta meg 1904-ben a nemzeti építészet (köztük a spanyolok által épített több száz székesegyház) megörökítésével, festőművész lánya elhomályosította életművét. A Kahlo név hallatán ma mindenkinek csak Frida jut az eszébe - erről gondoskodott a Salma Hayek főszereplésével forgatott amerikai film is, amely az ötven éve meghalt rendkívüli művész életét örökítette meg.


(Panoráma - Dorogman László)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Frida Kahlo mégsem magyar származású

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra