Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Schwarzenegger, a történelem-hamisító

2004. szeptember 15. 12:02

Ausztria szocialista ország volt, és szovjet tankok közlekedtek az utcáin - mondta Arnold Schwarzenegger a republikánus konvenciónak.

<

I'll be back soon
Az osztrák történészek azt se tudják, sírjanak-e vagy nevessenek Kalifornia kormányzójának, az ausztriai születésű Arnold Schwarzeneggernek minapi kijelentésein. Az egykori testépítő-bajnok és akciófilm-sztár ugyanis halálos komolysággal jelentette be a republikánus konvenció előtt, hogy gyerekkorában még szovjet tankokat látott, hazája pedig szocialista ország volt 1968-ban, mikor elhagyta az országot.
 

A konvenció előtt tartott beszédében Schwarzenegger közölte: "Gyerekként még láthattam a szocialista országot, amivé Ausztria a szovjetek kivonulása után vált". Martin Polaschek jogtörténész, a gráci egyetem rektorhelyettese világossá tette az osztrák Kurier - és a kevésbé tájékozott világsajtó - előtt, hogy Ausztria kancellárjai 1945 és 1970 között végig konzervatív pártiak voltak, és nem szocialisták.


Polaschek szerint Schwarzenegger tudta, hogy nem mond igazat - beszédének ez a része mindössze taktikai húzás. A politikus Bush újraválasztási kampányában akarta csak elsütni a republikánus körökben régi mumusnak számító kommunistaveszély toposzát.


Abban igaza van Schwarzeneggernek, hogy a második világháború után Ausztria egy részét 1955-ig szovjet csapatok tartották megszállva. Schwarzenegger azonban Stájerországban született és nőtt fel, márpedig a délkeleti országrészből már 1945-ben - a kormányzó születése előtt két évvel - kivonultak a szovjetek.


Ehhez képest az újdonsült politikus ezekkel a mondatokkal igyekezett tekintélyt szerezni magának pártja gyűlésén: "Tankokat láttam az utcán. A saját szememmel láttam, milyen a kommunizmus."


"Kizárt, hogy Schwarzenegger gyerekkorában szovjet tankot látott volna Stájerországban" - nyilatkozta Stefan Karner történész az osztrák Kuriernak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Schwarzenegger, a történelem-hamisító

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra