Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elkészítik Anglia genetikai térképét

2004. szeptember 14. 13:12

<

A viking géneket már kimutatták

A kutatók ekkor a DNS-hez fordultak. Először is, mitokondriális DNS-t használtak, mely csak a nőkön keresztül öröklődik, másodszor pedig az Y kromoszóma pedig csak az apáktól örökölhető. Az Orkney szigetén élők mitokondriális DNS-e hasonló volt az Angliában élőkéhez, de az Orkney-n élő férfiak Y kromoszómáihoz csak Skandináviában találtak hasonlót. Ez azt igazolja, hogy a hódítók helyi nőkkel házasodtak össze. Érdekes, hogy a római fennhatóság korábban csak minimális genetikai hatással járt, mivel csak kevés római telepedett le Angliában.


A kutatók azt is tudják, milyen típusú eredményeket szeretnének kapni a több évig tartó kutatás végén. Szemük előtt az Orkney-szigeteken végzett kutatás eredményei lebegnek. A történészek eddig is tudták, hogy ez a vidék a 8. és a 14. század között viking fennhatóság alatt állt. Abban azonban nem voltak biztosak, hogy a hódítók csak férfiakból álló hadsereget küldtek-e ide, s a harcosoknak a helyi nőkkel kellett volna családot alapítaniuk - avagy teljes gyarmatosításra törekedtek, és családostul - asszonyostul, gyerekestül - küldték-e ide a telepeseket.


A kutatók úgy gondolták, DNS-vizsgálattal kaphatnak választ kérdésükre. A kutatásban csak mitokondriális DNS-t használtak, mely az anyától öröklődik, ugyanakkor csak az Y-kromoszómát vizsgálták, ami viszont az apától öröklődik. Mint kiderült, az orkney-szigetiek mitokondriális DNS-e nem különbözik a Britannia más területein élőkétől, az Y-kromoszómájuk viszont skandináv eredetű.


Az eredményből a kutatók arra következtettek, hogy a férfihódítók helybéli asszonyokkal nemzettek utódokat, s az ő leszármazottaik élnek ma a szigeten. A római hódítás ugyanakkor csekély genetikai nyomot hagyott a brit-szigetek lakóin, hiszen a rómaiak közül nagyon kevesen telepedtek le helyben.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elkészítik Anglia genetikai térképét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra