Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

3 millió dolláros kárpótlás a szekustisztnek

2004. szeptember 14. 14:09

Ion Mihai Pacepa, a legmagasabb rangú hírszerző aki a szovjet blokkból valaha is dezertált, 3 millió dolláros kárpótlást kap a román államtól.

<

A tavaly 75 éves Ion Mihai Pacepa, a volt román titkosszolgálat, a Securitate egykori tisztje 3 millió dolláros kártérítést kap a román államtól.

 

Az Amerikában élő ex-tábornok 2004 januárjában romániai ügyvédjén keresztül jelentette be kárpótlási igényét. A Guardianul szerint a legutóbbi törvényszéki döntés értelmében az 1978-as külföldre szökése után elkobzott javai miatt kárpótolnák.

 

1978-ban Pacepát hazaárulásért, államtitok sértésért, dezertálásért és politikai menedékjog kéréséért halálra ítélték, lefokozták és elkobozták összes vagyonát. A román Legfelsőbb Bíróság 1999-ben jogilag már rehabilitálta a tábornokot: felmentette a hazaárulás vádja alól, visszavonta halálbüntetését, vagyis semmisnek nyilvánította az 1978-as döntést. Vagyonának visszaszerzéséről azonban eddig nem gondoskodtak.

 

A legutóbbi törvényszéki döntés értelmében elkobzott javainak visszaszolgáltatása híján most egyösszegű, 3 millió dolláros kártérítésben részesülhet és újraszámítják nyugdíját. Bár a kártérítés összegét még sokan vitatják (havi fizetése 15 ezer lej vagyis kb. 3300 dollár volt), katonai kárpótlása is folyamatban van: visszakapja tábornoki rangját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

3 millió dolláros kárpótlás a szekustisztnek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra