Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak

2004. szeptember 10. 10:06

<

Rejtélyes, hosszúkás fejű nép

A kutatók találtak egy kiváló állapotban fennmaradt, hosszúkás alakú női koponyát, melynek korát C-14 vizsgálattal 12700 évesre becsülik. Ezzel szemben az eddig talált legrégebbi őslakos-maradvány kora 9000 éves.


"Meg fogjuk vizsgálni a koponyában megőrződött DNS-t. Ha a feltevésünk beigazolódik, a hír bombaként fog robbanni" - lelkesedett Gonzalez, aki az összes teszt elvégzéséig és ellenőrzéséig nem kívánja feltárni a várhatóan nagy vihart kiváltó elmélet részleteit.


Gonzalez szerint a spanyol misszionáriusoktól is ránk maradtak egy elszigetelt, különös népről szóló történetek. A kaliforniai Baja közelében élt egy különös, hosszúkás fejű nép, melynek testfelépítése és kultúrája gyökeresen különbözött az akkori amerikai népek alkatától és szokásaitól. "A rejtélyes kultúra utolsó képviselőit részben a spanyol hódítók gyilkolták le, részben a járványok vitték el" - mondta Gonzalez.


A kutatást - tíz másik projekttel együtt - a Britain's Natural Environment Research Council finanszírozza. Valamennyi kutatásnak az a célja, hogy a táplálkozás és a környezeti változások tanulmányozásával antropológiai szempontból újraírja az emberi nem történetét. "Azt akarjuk, hogy a lapok főcímben kürtöljék szét a koponyák történetét" - mondta Clive Gamble, a southamptoni egyetem professzora. "A DNS-vizsgálatok valósággal újrarajzolják a világról szóló ismereteinket, és megmutathatják, hogyan népesítettük be a Földet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra