Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak

2004. szeptember 10. 10:06

Egy angol antropológus azt állítja: Amerikai első lakosai nem az indiánok, hanem egy rejtélyes, ausztráliai eredetű, hosszúkás fejű nép tagjai voltak.

<

Nem az indiánok voltak az elsők

Amerikába vezetett az útjuk
Egy angol antropológus valószínűleg darázsfészekbe nyúlt a héten: azt állítja, Amerika eredeti őslakosai a mai Ausztráliáról származnak. Indián szervezetek máris felháborodással reagáltak a bejelentésre, mondván: ők Amerika igazi őslakosai, márpedig ők Ázsiából, Szibéria felől érkeztek az amerikai kontinensre.


A liverpooli John Moore Egyetem kutatója, Silvia Gonzalez koponya-maradványok vizsgálata alapján jutott a szokatlan és érdekes következtetésre. Gonzalez szerint a nyomok mind Ausztrália felé mutatnak, a végső bizonyítékot pedig a csontokból nyert DNS-minták összehasonlító elemzése szolgáltatja majd.


"A kérdés nagyon érzékeny, és sok vitára ad alkalmat" - nyilatkozta a mexikói születésű Gonzalez egy angliai tudományos konferencián. "Meggyőződésem szerint azok a népek, melyek ma Amerika őslakosainak hiszik és vallják magukat, nem állíthatják ezt teljes biztonsággal. Eredményeink szerint ugyanis nem ők voltak Észak-Amerika első benépesítői."


Gonzalez azt állítja, bizonyítékot talált rá, hogy az első amerikaiak Japánon és Polinézián át Ausztráliából érkeztek, és Amerika csendes-óceáni partvidékén telepedtek meg, délről észak felé nyomulva. A kutató Mexikóban és Kaliforniában talált koponyákra és nyílhegyekre alapozza állítását. Ezek a leletek több ezer évvel tolják vissza az emberlakta Amerika történelmének kezdetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra