Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Kon-Tiki másával átszelik az óceánt

2004. szeptember 8. 12:02

Megépítik a Kon-Tiki balzafa hajó mását, hogy átszeljék vele az óceánt. A szervezők azt szeretnék megtapasztalni, mit élt át Thor Heyerdahl.

Környezeti károk kutatói

http://www.heyerdahl-institute.no
Thor Heyerdahl
Heyerdahl egyik unokája is részt vesz abban a csapatban, mely Peruból Tahitira, közelebbről a Raroira atollra akar hajózni. Itt ért ugyanis partot 101 napos és több mint 7000 kilométeres út után a norvég hajója.

 

Heyerdahl bebizonyította a kétkedőknek: igenis képes lélekvesztőjén megtenni az életveszélyes utat. Sokan biztosra vették, hogy Heyerdahl nem éli túl a kalandot. A kutató azt akarta bebizonyítani, hogy az ősi kultúrák képesek voltak átszelni az óceánt kőkorszaki technikával is.


"Mi inkább a természet viszontagságaira szeretnénk felhívni a figyelmet" - mondta az expedíció vezetője, Torgeir Saeverud Higraff egy sajtótájékoztatón. Az utat az ENSZ Természetvédelmi Programja is támogatja. "Sokminden megváltozott az 1940-es évek óta" - tette hozzá.


Higraff arra célzott, hogy azokat az ecuadori erdőket, ahol Heyerdahl annak idején balzafát talált a hajójához, mára kiirtották. A globális felmelegedés következtében pedig pusztulásnak indulhattak a korallzátonyok, ami hevesebb viharokat idézhet elő a Csendes-óceánon. Vannak azonban pozitív fejlemények is.


"Reményeink szerint a tengerek olajszennyeződése - a szigorú nemzetközi szabályozásnak hála - mára csökkent" - mondta Dag Oppen-Berntsen biológus, a csapat egyik tagja. A tudós mintákat fog venni a vízből, hogy megállapítsa: került-e beléjük rovarirtószer vagy olyan más, embertől származó szennyeződés, amely veszélyezteti a tenger élővilágát.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Kon-Tiki másával átszelik az óceánt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra