Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keltagyökér-keresés Csehországban

2004. szeptember 6. 12:34

Az ősi gyökereiket kereső csehek körében valóságos kelta-mánia kezd kibontakozni, egyre-másra alakulnak a kelta múltat és kultúrát kutató társaságok.

<

`A csehek kevert nép, a kelták, a germánok és a szlávok elegyéből jött létre. Mi arra törekszünk, hogy megismertessük az emberekkel a kelták történetét, hogy tudják, kik voltak ők, mit csináltak, hogyan éltek` - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Vaclav Horak, a Keltoi társaság vezetője.


A Keltoi, melynek gombamódra szaporodó társszervezeteihez hasonlóan több ezer tagja van, a közelmúltban kulturális központot nyitott a Prága közelében lévő Nizborban. E kis település tőszomszédságában a Krisztus előtti évszázadokban egy kelta erődítmény állt.


Az ókori kelta nép az időszámításunk előtti 400 körül telepedett meg az akkori Boiohaemum területén. A keresztény korszak kezdetén az előretörő germán törzsek szorították ki a keltákat a vidékről, a germánokat pedig a benyomuló szlávok tolták nyugatabbra. Az őslakos kelták mély nyomot hagytak Európa e vidékének arculatán, tőlük származik az Otava (a volt Atava) és az Elba (az egykori Elbis) folyó neve. A csehek számos ősi legendája és meséje is kelta eredetű.


A genetika is felhívta a figyelmet a kelta örökség egyik nyomára, arra a génmutációra, amely az öröklődő cisztás fibrózist idézi elő. Ez a betegség a cseheknél, a galloknál, az íreknél és a bretonoknál - a kelták leszármazottainál - fordul elő a leggyakrabban.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Keltagyökér-keresés Csehországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra