Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárulhat az utolsó angolszász király titka

2003. november 25. 10:11

1066. október 13-án Hastingsnél Hódító Vilmos legyőzte II.Harold angolszász király seregét

<

Mi történt a hastingsi csatában legyőzött Harolddal?

Holttestét szakértők szerint az általa emelt essexi Waltham apátságban temették el. Mások szerint viszont a normann hódítók rejtették el sírját, nehogy szent hely alakuljon ki körülötte.

Amatőr történészek egy csoportja fel kívánja nyitni azt a nyugat-sussex-i Bosham templomában lévő sírt, mely véleményük szerint Nagy Kanut lányának hamvain kívül II. Harold díszes koporsóját is rejti. A bayeux-i szőnyeg egyik jelenetében ugyanis Harold a Bosham apátságban imádkozik mielőtt Normandiába indul 1064-ben. A legutóbb 1954-ben megnyitott boshami sírnál a Chichester egyházkerületi bíróság engedélyére van szükség az újbóli sírnyitáshoz és az exhumáláshoz.

Az ezután esedékes DNS vizsgálatot a University College London kutatói végzik majd el. Három ember DNS mintájával hasonlítják össze, akik az angolszász uralkodó távoli leszármazottainak vallják magukat.

A BBC-nek nyilatkozó John Pollock helytörténész szerint az exhumálással arra is fény derülhet, hogy a 46 éves angolszász uralkodót nem nyíllal lőtték szemen, hanem a bayeux-i szőnyegen is látható felnégyelés lett a végzete.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárulhat az utolsó angolszász király titka

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra