Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Merénylet Dallasban

2003. november 21. 10:01

<

Összeesküvés elméletek - Oswald ártatlan?

Egy testőr visszatolja
a kocsiba a First Ladyt
`...és az igazság felszabadít!` - olvasható a dallasi `Összeesküvés Múzeumának` halljában. Ez a kis magánintézmény harcot hirdetett a Kennedy-gyilkosság hivatalosan elfogadott verziója ellen, mely szerint Lee Harvey Oswald, a magányos merénylõ ölte meg az Egyesült Államok elnökét 1963. november 22-én. Újságkivágások, fotók, valamint a `titokzatos halálesetek listája` a bizonyíték, amelyen azok a tanúk szerepelnek, akik feltehetõen túlságosan sokat tudtak az akkori eseményekrõl.

Egy falra rajzolt séma magyarázza meg a múzeum tulajdonosa által legvalószínûbbnek tûnõ elméletet: összesen kilenc lövés dördült el két fegyverbõl, míg a hivatalos változat csak három, Oswald által leadott lövést ismer el. Ron Rice, a múzeum igazgatója szerint azonban "négyen lõttek, fejenként hatszor. Oswald ártatlan, nem volt köze a merénylethez. A háttérben mindenek elõtt Lyndon B. Johnson alelnök mozgatta a szálakat" - írja a Magyar Távirati Iroda.



Fedezéket keresett mindenki
Rice-nak, az egykori vietnami veteránnak szenvedélyévé vált a Kennedy-gyilkosság kutatása, annyira, hogy elhagyta szûkebb hazáját, Indianát, hogy Dallasban telepedjen le és a helyszínen nyomozzon tovább. A múzeum nemcsak John F.Kennedy rejtélyes halálával kapcsolatban tesz fel kérdéseket, hanem összeesküvést sejtet Robert Kennedy és Martin Luther King fekete polgárjogi vezetõ 1968-as meggyilkolása, sõt, az Abraham Lincoln elnök elleni 1865-ös merénylet mögött is. Az igazgató különösen büszke az egyik "kiállítási tárgyra", arra a pisztolyra, amellyel állítólag megölték Robert Kennedyt.

Negyven évvel John F. Kennedy halála után még mindig számtalan teória kering az elnök megölése körül. A "valódi gyilkosok" között tartják számon a maffiát, a kubaiakat, az amerikai szélsõjobboldalt, a szovjeteket, a CIA-t, és magát Lyndon B. Johnsont, illetve még a Bush családot is. A gyilkosság ügyét vizsgáló Warren-bizottság 1964. szeptember 24-én közzétett jelentésében azt állapította meg, hogy Oswald ölte meg Kennedyt és egyedül cselekedett. 1988-ban az amerikai igazságügy-minisztérium hivatalosan lezárta a nyomozást, mert "nem talált meggyõzõ bizonyítékot az összeesküvésre". Ez a végkövetkeztetés azonban a mai napig nem gyõzi meg az amerikaiakat: a felmérések szerint több mint 50 százalékra tehetõ azoknak az aránya, akik nem hisznek a hivatalos változatnak.

Robert Dallek, a bostoni egyetem történelem-professzora, Kennedy-szakértõ szerint a rejtély egyik oka, hogy az amerikai szövetségi rendõrség, az FBI és a titkosszolgálatok el akarták titkolni, hogy képtelenek voltak megvédeni az elnököt. "Azt is nehezen hiszik el az emberek, hogy egy olyan zûrzavaros alak, mint Oswald meg tudott volna ölni egy olyan következetes embert, mint Kennedy. Nem hiszik el, hogy a világ ennyire kaotikus. Ezért hiszik, hogy egy szervezet és egy cél volt Kennedy halála mögött" - vélekedik Dallek professzor.



Az 1. lövést még leadhatta Oswald, de a 2. már szemből jött


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Merénylet Dallasban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra