Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Merénylet Dallasban

2003. november 21. 10:01

Az amerikaiak több mint fele azt hiszi, hogy Kennedy elnök összeesküvés áldozata lett

1963. november 22. Dallas

`www.ntvmsnbc.com`
Még pár másodperc
1963. november 22-én reggel Kennedy így szólt feleségéhez, miután átnézte a dallasi lapokat Forth Worth-i lakosztályában: `Ma lökött országba megyünk.`

Aznap borús időre ébredtek Dallasban. De amint az Air Force One, az elnöki különgép leszállt a város repterére, kisütött a nap. A 21 autóból álló karaván elindult a városközpont felé. Az út mentén végig óriási, éljenző tömeg várta a nyitott, és lassan haladó autóban ülő elnöki párt. Már negyven perce mentek, amikor a konvoj befordult a Houston Streetről az Elm Streetre. A Kennedyvel egy autóban utazó texasi kormányzó, John B. Connally felesége hátrafordult az USA első emberéhez: "Igazán nem mondhatja, elnök úr, hogy Dallas nem szereti Önt."

Kennedy megeresztett egy könnyed mosolyt, majd egy szempillantással később a nyakához kapott, és felkiáltott: " Jaj, eltaláltak!"

A második lövés már levitte a fél koponyáját. Feje hátra hanyatlott, majd beborult felesége ölébe, akit sokkolt a látvány.

- Jaj istenem, megölték a férjemet! Itt az agyveleje a kezemen! Drága Jackem! - kiáltotta.

Egy golyót kapott a kormányzó is.www.jfk.iefactory.com
A testőrök, akik előző este kissé felöntöttek a garatra, csak most kapcsoltak. A kocsioszlop meglódult. Ekkor viszont Jackie Kennedy pánikszerű menekülésbe kezdett. Önkívületben felkapaszkodott a Lincoln csomagtartójára, és négykézláb próbált lekúszni onnan. A titkosszolgálat egyik embere ugrott oda, és tuszkolta vissza a kocsiba az asszonyt.

130 kilométeres sebességgel robogtak a Parkland kórház felé. A konvoj egyik hátrébb haladó autójában az alelnököt, Lyndon B. Johnsont testőrei a padlóra nyomták, és testükkel takarták. Nem tudták, lesz-e még folytatása a lövöldözésnek.

JFK egy óra múlva halott volt.

Újabb egy óra múlva elfogták egy moziban a feltételezett merénylőt, Lee Harvey Oswaldot.

A 24 esztendős fiatalember ott volt a texasi Tankönyvraktárban, ahonnan a gyilkos lövéseket vélték többen látni, hallani. Látta is őt ott egy beszaladó motoros rendőr, de elengedte, miután a gondnok igazolta, hogy odatartozik. Oswald vett egy kólát az automatából, majd nyugodtan hazament. Ott átöltözött, s kicsivel később az utcán négy lövéssel leterített egy járőrt. Ezután kapták el.

A merénylet után az új elnök, Johnson vizsgálóbizottságot állított fel, ami annak vezetőjének neve után, Warren-bizottságként híresült el. 552 tanút hallgattak ki, köztük Johnsont is. Két nappal később a dallasi rendőr-főkapitányságon egy helyi bártulajdonos, Jack Ruby - hírhedt alvilági figura - lelőtte Oswaldot.www.jfk.iefactory.com
Az első lövés
A jelentés végül azzal zárult, hogy Kennedy elnökkel Oswald végzett két lövéssel. A merénylővel pedig Ruby. Szó sem volt semmiféle összeesküvésről - állt a hivatalos aktában.

Amibe nem került bele, hogy többen - így Roy H. Kellerman, az elnöki testőrség vezetője is - golyózáporról beszéltek.

Amibe nem került bele, hogy ha csak két lövés dördült el, akkor a texasi kormányzót mi találta el?

Amibe nem került bele a kérdés, hogy miként jöhetett a tankönyvraktár felől - azaz hátulról - az elnököt ért halálos lövés, amikor a feje a filmfelvételek alapján jól kivehetően hátra hanyatlik a golyó becsapódását követően. (Lsd. a 3. oldali grafikát.)

Amibe nem került bele, hogy 177 tanú a merényletet követő hetekben furcsa és gyors halált halt.

És amibe az sem került bele, hogy Oswald CIA kapcsolatokat ápolt New Orleansban.

Az aktákat 75 évre titkosították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Merénylet Dallasban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra