Múlt-kor.hu

Merénylet Dallasban

2003. november 21. 10:01

Az amerikaiak több mint fele azt hiszi, hogy Kennedy elnök összeesküvés áldozata lett

1963. november 22. Dallas

`www.ntvmsnbc.com`
Még pár másodperc
1963. november 22-én reggel Kennedy így szólt feleségéhez, miután átnézte a dallasi lapokat Forth Worth-i lakosztályában: `Ma lökött országba megyünk.`

Aznap borús időre ébredtek Dallasban. De amint az Air Force One, az elnöki különgép leszállt a város repterére, kisütött a nap. A 21 autóból álló karaván elindult a városközpont felé. Az út mentén végig óriási, éljenző tömeg várta a nyitott, és lassan haladó autóban ülő elnöki párt. Már negyven perce mentek, amikor a konvoj befordult a Houston Streetről az Elm Streetre. A Kennedyvel egy autóban utazó texasi kormányzó, John B. Connally felesége hátrafordult az USA első emberéhez: "Igazán nem mondhatja, elnök úr, hogy Dallas nem szereti Önt."

Kennedy megeresztett egy könnyed mosolyt, majd egy szempillantással később a nyakához kapott, és felkiáltott: " Jaj, eltaláltak!"

A második lövés már levitte a fél koponyáját. Feje hátra hanyatlott, majd beborult felesége ölébe, akit sokkolt a látvány.

- Jaj istenem, megölték a férjemet! Itt az agyveleje a kezemen! Drága Jackem! - kiáltotta.

Egy golyót kapott a kormányzó is.www.jfk.iefactory.com
A testőrök, akik előző este kissé felöntöttek a garatra, csak most kapcsoltak. A kocsioszlop meglódult. Ekkor viszont Jackie Kennedy pánikszerű menekülésbe kezdett. Önkívületben felkapaszkodott a Lincoln csomagtartójára, és négykézláb próbált lekúszni onnan. A titkosszolgálat egyik embere ugrott oda, és tuszkolta vissza a kocsiba az asszonyt.

130 kilométeres sebességgel robogtak a Parkland kórház felé. A konvoj egyik hátrébb haladó autójában az alelnököt, Lyndon B. Johnsont testőrei a padlóra nyomták, és testükkel takarták. Nem tudták, lesz-e még folytatása a lövöldözésnek.

JFK egy óra múlva halott volt.

Újabb egy óra múlva elfogták egy moziban a feltételezett merénylőt, Lee Harvey Oswaldot.

A 24 esztendős fiatalember ott volt a texasi Tankönyvraktárban, ahonnan a gyilkos lövéseket vélték többen látni, hallani. Látta is őt ott egy beszaladó motoros rendőr, de elengedte, miután a gondnok igazolta, hogy odatartozik. Oswald vett egy kólát az automatából, majd nyugodtan hazament. Ott átöltözött, s kicsivel később az utcán négy lövéssel leterített egy járőrt. Ezután kapták el.

A merénylet után az új elnök, Johnson vizsgálóbizottságot állított fel, ami annak vezetőjének neve után, Warren-bizottságként híresült el. 552 tanút hallgattak ki, köztük Johnsont is. Két nappal később a dallasi rendőr-főkapitányságon egy helyi bártulajdonos, Jack Ruby - hírhedt alvilági figura - lelőtte Oswaldot.www.jfk.iefactory.com
Az első lövés
A jelentés végül azzal zárult, hogy Kennedy elnökkel Oswald végzett két lövéssel. A merénylővel pedig Ruby. Szó sem volt semmiféle összeesküvésről - állt a hivatalos aktában.

Amibe nem került bele, hogy többen - így Roy H. Kellerman, az elnöki testőrség vezetője is - golyózáporról beszéltek.

Amibe nem került bele, hogy ha csak két lövés dördült el, akkor a texasi kormányzót mi találta el?

Amibe nem került bele a kérdés, hogy miként jöhetett a tankönyvraktár felől - azaz hátulról - az elnököt ért halálos lövés, amikor a feje a filmfelvételek alapján jól kivehetően hátra hanyatlik a golyó becsapódását követően. (Lsd. a 3. oldali grafikát.)

Amibe nem került bele, hogy 177 tanú a merényletet követő hetekben furcsa és gyors halált halt.

És amibe az sem került bele, hogy Oswald CIA kapcsolatokat ápolt New Orleansban.

Az aktákat 75 évre titkosították.

Merénylet Dallasban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra