Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Félbeszakad az Anglia elleni légiháború

2004. szeptember 6. 01:43

Néhány nappal Adolf Hitler fenyegetőzése után, hogy a brit városokat a német légierővel `kiradíroztatja`, a hadművelet kudarcba fullad. Az `angliai csata`, a London fölötti légi harcok napján Hermann Göring légiereje összesen 56 gépet veszít. A brit fél 185 német gép lelövését és 26 saját gép elvesztését jelenti.
Hitler elveszítette "az Angliáért folyó légiháborút". A német repülőgépek eredménytelensége és a beálló rossz időjárás miatt szeptember 17-én "egyelőre" elhalasztja a "Seelöwe" ("Oroszlánfóka")-hadműveletet, a nagy-britanniai partraszállást.
A brit védelem a nagy veszteségek és a polgári lakosságot sújtó terrorbombázások ellenére töretlen. Winston Churchill miniszterelnök az alsóházban bejelenti, hogy a német légitámadások szeptember első felében 2000 halottat és 8000 sebesültet követeltek.
Az augusztus 13-án, a brit szigetek légtere fölötti uralom megszerzéséért indított "angliai légicsata" része Hitler partra szállási terveinek (16. számú utasítás: "Oroszlánfóka"-hadművelet). A német légierő céljait a brit hadiipar, a légierő szétverése, gazdasági központok elleni támadások és végül a kikötői és ipari berendezések, valamint a polgári lakossággal szembeni terror alkotják. A terv megvalósítását azonban Nagy-Britannia elkeseredett ellenállása meghiúsítja.
Mivel Nagy-Britanniát nem sikerült légiháborúban legyőzni, Göring fokozza a London elleni bombaterrort. Augusztus 17-én és 18-án 568 német repülőgép összesen 684 tonna robbanó bombát és 1019 gyújtószerkezetet dob le a Temze-parti világváros utcáira.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Félbeszakad az Anglia elleni légiháború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra