Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lengyelországot villámháborúban legyőzik

2004. szeptember 6. 01:40

Tíznapi ostrom és állandó légitámadások után Varsó, a lengyel főváros megadja magát a német csapatoknak, 120 000 katona kerül hadifogságba.
Másnap Moszkvában Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter és szovjet kollégája, Vjacseszlav M. Molotov kiegészítő megállapodást ír alá az augusztus 23-i megnemtámadási szerződéshez, s megegyeznek a két ország között húzódó határvonal módosításában, a német keleti határt áthelyezik a Bug vonalára, és Litvániát szovjet befolyási területnek ismerik el.
A lengyel védelem a német "villámhadjárat" hatására már szeptember 5-én összeomlott. Az egyenlőtlen küzdelmet a német légierő nagymértékű bevetése végképp eldöntötte a német hadsereg javára. A lengyel kormány hiába reménykedett a nyugati hatalmak beavatkozásában: Nagy-Britannia ugyan elrendelte a tengeri vesztegzárat, de lényegében passzív maradt, éppúgy, mint Franciaország. Mikor a Vörös Hadsereg szeptember 17-én bevonult a védtelen keleti lengyel tartományokba, a lengyel vezetés Romániába menekült, ahol internálták.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lengyelországot villámháborúban legyőzik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra