Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A japánok megszállják Mandzsúriát

2004. szeptember 6. 01:30

Japán csapatok megszállják Madzsúriát, amelyet Harbin és Mukden (Senjang) bevétele után 1932. február 18-án Mandzsukuo néven önálló állammá nyilvánítanak.
Az USA-ban 1929 októberében kirobbant gazdasági válság, és a font Nagy-Britanniában 1931 szeptemberében végrehajtott leértékelése Japán számára óriási gazdasági fellendülést hozott. A pénzügyi haszon, amely az alacsony bérköltségek következtében igen magas, a hadiiparba vándorol, amely biztosítja a hátteret Japán hódító terveihez. A gazdasági fellendülés azonban nem bizonyul tartósnak.
A mértéktelen japán exporttól érintett iparú országok védekeznek és Japán új piacok szerzésére kényszerül. A gondokat a parasztság és a gyári munkások növekvő elszegényedése is fokozza, s így a kormány az állam fennmaradásának lehetőségét egyedül a belső nyomás kifelé terelésében látja. Ezért Japán ismét hódító politikába kezd Kínában, és megszállja Mandzsúriát. A természeti kincsekben gazdag terület régóta célja a japán hódító politikának.
A nyugati hatalmak tiltakoznak, Kína hadat üzen Japánnak, s bojkottálja vele a kereskedelmet. Az ázsiai terjeszkedésre készülő szigetországot nem tudják feltartóztatni.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A japánok megszállják Mandzsúriát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra