Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megállapodás jön létre Nemzeti Kerekasztal tárgyalásai után

2004. szeptember 4. 06:04

Miután az MSZMP februárban kinyilvánította a többpártrendszer létrehozásának tervét, megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, június 13-án, pedig létrejött a Nemzeti Kerekasztal, amelyben az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztal és a harmadik tárgyaló felet alkotó társadalmi szervezetek és mozgalmak vettek részt (Hazafias Népfront, Baloldali Alternatív Egyesülés, Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Nők Országos Tanácsa, Münnich Ferenc Társaság és a Szakszervezetek Országos Tanácsa).
Szeptember 18-án megállapodást írtak alá, melyben kinyilvánították: a tárgyalások a békés átmenet politikai és jogi feltételeinek megteremtését, a többpártrendszeren alapuló demokratikus jogállam kialakítását, valamint a társadalmi, gazdasági válságból való kiút keresését szolgálják. Deklarálták azoknak a "sarkalatos" törvényeknek a fontosságát, amelyeket a kormány már a nyáron előkészített. Külön politikai megállapodást kötöttek az új országgyűlés alakuló üléséig tartó periódusra. (A rendőrhatósági kényszerintézkedéseket felfüggesztik, az MSZMP vagyonából biztosítja a többi párt működésének feltételeit, a tájékoztatási intézményekben érvényesül a pártatlanság elve stb.) Megegyeztek: folytatják a tárgyalásokat a még nyitott kérdésekben (a köztársasági elnök választásának rendje, a választások etikai kódexe, új tájékoztatási törvény, közszolgálati törvény, a munkásőrség átalakításával kapcsolatos kérdések stb.).
A megállapodást a Fidesz és az SZDSZ kivételével minden párt aláírta. Az utóbbi külön leszögezte: "A köztársasági elnöknek a szabad parlamenti választások előtti megválasztásával nem értünk egyet."

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megállapodás jön létre Nemzeti Kerekasztal tárgyalásai után

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra