Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kozma Miklós

2004. szeptember 6. 12:02

Propaganda igen, nácizmus nem

Az állami felügyelet alá tartozó intézmény 1921 elején került `magánkézbe`: a Kozma által alapított Magyar Nemzeti Gazdasági Bank vette birtokba, így az MTI a kormány félhivatalos hírügynöksége lett. Ebben a tulajdonosi konstrukcióban az MTI a külfölddel magáncégként tarthatta a kapcsolatot, belföldön pedig függetlennek mutathatta magát. E függetlenségről azonban maga Kozma állapította meg naplójegyzeteiben, hogy nem volt egyéb látszatnál. Egyébként szenvedélyes naplóíró és kéziratgyűjtő volt, hagyatéka nemcsak saját, kissé ellentmondásos gondolatvilágába enged betekintést, hanem a két világháború közötti magyar belpolitikai és kulturális élet eseményeibe, kulisszatitkaiba is.


Kozma 1935-től két évig Gömbös Gyula, majd Darányi Kálmán kormányában belügyminiszterként tevékenykedett, 1936-ban rövid ideig ideiglenes honvédelmi miniszter is volt. 1935-37 között kormánypárti programmal képviselte Szombathelyt az Országgyűlés Felsőházában, de a magát "nemesi konzervatívnak" nevező Kozma szembekerült a Gömbös-féle diktatórikus törekvésekkel. Bár ő maga is a területi revízió híve volt, egyre jobban félt az intézményesített nemzetiszocializmustól.

http://www.filmkultura.iif.hu
Kozma Miklós búcsúztatása a Belügyminisztériumban

1938-ban Imrédy Béla kormányfő felkérésére bekapcsolódott annak a Rongyos Gárdának nevezett titkos szabadcsapatnak a megszervezésébe, amelyet a felvidéki és kárpátaljai revízió érdekében hoztak létre, majd 1940-ben Teleki Pál miniszterelnök kérésére kormányzói biztos lett a visszacsatolt Kárpátalján. Ez számára talán menekülés volt Budapestről, ahol a Magyar Távirati Iroda már egyre több náci álhírt és propaganda szöveget volt kénytelen továbbítani, s a Magyar Rádió elvesztette viszonylagos önállóságát is.


Kozma azt hangoztatta, hogy fontos a propaganda, de azt távol kell tartani a mindennapi politika "mocsarától", a helyes propaganda eszköze az "igazatmondás" és a "minőség", nem a "handabandázás, görögtüzes millenáris, a minden áron való magyarkodás".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kozma Miklós

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra