Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei

2004. szeptember 3. 12:09

<

Az esendősége teheti modern hőssé

A dél-európai hírszerzési szolgálatot ugyanis Nelson irányította. Dr. White szerint `ezeket az információkat nem tették közzé Nelson halála után, mert túl személyesnek ítélték őket`. Az admirális mondandója ugyanis nem korlátozódik tengerészi vagy katonai hivatására. Egy alkalommal azt kérte sógornőjétől, Sarah Nelsontól, hogy maradjon szeretője, Lady Hamilton mellett, hogy az ő jelenlétével lehessen igazolni Neson majdani látogatását kedvesénél.


"Együttérzéséért könyörgöm, és arra kérem, ne hagyja magára drága s kiváló Lady Hamiltonunkat. Kétségbeesne ennek még a gondolatára is, akárcsak jómagam. Ön kiváló szállást kap, zaklatni nem fogják, s mindez semmibe sem kerül önnek" - írta a szerelmes és konspiratív admirális.


Az sem volt épp a viktoriánus történetírók ínyére, hogy Nelson sűrűn váltott levelet Warren Hastingsszel, India főkormányzójával, akit 1787-ben pazarlással és a benáreszi rádzsa zsarolásával vádoltak. Nelson egyik levelében éppen Hastings jóindulatát és erényességét magasztalja, melyekről szerinte egy ember jelleme oly kiválóan megismerszik. "Sohasem feledem irányomban tanúsított jóindulatát, és biztosíthatom, hogy eddig bárminő dicséretet kaptam, s az bárkitől is érkezett légyen volt, egyik sem oly keltett oly hálás érzelmeket bennem, mint az öné" - írta az admirális a hírbe hozott kormányzónak.


Lucy Moore történész, aki 2002-ben a BBC-nek a legnagyobb brit megválasztásáról szóló műsorában Nelson mellett kardoskodott, úgy gondolja: "Minél többet tudunk meg róla, annál nagyobb az esélye rá, hogy modern hőssé váljon. Akadt a múltjában egy s más, ami a viktoriánus erkölcsök szerint nem volt helyénvaló, és ártott volna a nimbuszának. Napjainkban azonban épp a morális dilemmák és az emberi esendőség tesznek valakit hőssé."


A leveleket jövő júliusban állítják ki a greenwichi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban nyíló, Nelsonról és Napóleonról szóló kiállításon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra