Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei

2004. szeptember 3. 12:09

A viktoriánus cenzúra érinthetetlen hőssé változtatta a trafalgari csata győztesét, Nelson admirálist. Az új kutatások a hadvezér emberi gyarlóságait is bemutatják.

<

Küszöbön áll Nelson teljes újraértelmezése

Horatio Nelson
(Lemuel Francis Abbot festménye, 1880)
Több mint ezer, eddig ki nem adott levél helyezheti új fénybe Lord Nelson admirális rejtett gondolatait. A kutatók szerint a viktoriánus történészek azért tartották titokban Nelson admirális most előkerült leveleit, mert attól féltek, hogy azok nem éppen a legdicsőbb oldaláról mutatják be Britannia egyik legnagyobb tengeri hadvezérét.


A levelek a Nemzeti Tengerészeti Múzeum (National Maritime Museum) által szervezett ötéves kutatási projekt során kerültek elő, és legelső alkalommal jövőre jelentetik meg őket - Lord Nelson trafalgari halálának kétszázadik évfordulója alkalmából.


Dr. Colin White, a múzeum Nelson-kutatójának tegnapi nyilatkozata szerint a levelek a Nelson-levéltár anyagának egyötödét teszik ki. "Nelson történetét az elmúlt kétszáz évben sokszor elmesélték már, de mindig ugyanúgy, és mindig a viktoriánus korszak kutatásai és megítélése alapján" - mondja a történész. "Legfőbb ideje, hogy új nézőpontból közelítsük meg a nagy hadvezér életét és tetteit. Az életrajzírók feladata nem csak a régi anyag újraértelmezése. Az új források fényében egy új történelmi szereplőt kell felépíteniük, s nemcsak a tenger hősének alakját kell megrajzolniuk, hanem az emberét is.


A Viktória-korabeli, az 1840-es és 50-es években megjelent életrajzok idején a kutatók szándékosan szelektáltak az anyagban, mert bizonyos részeket túlságosan személyesnek vagy épp erkölcstelennek ítéltek. Ezek a részletek igazából nem feleltek meg a kor viktoriánus, prűd normáinak."


Dr. White több mint 25000 mérföldet utazott, és több mint 30 levéltárból gyűjtötte össze Nelson admirális kiadatlan levelezését. Nelson egyik korai levelét - mely a Földközi-tenger térségére vonatkozó hírszerzési adatokat tartalmazott - indigó-lenyomaton találták meg, a British Library régi tengerészeti évkönyveinek lapjai közé rejtve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra