Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy kihalt nép 3000 éves holttesteit tanulmányozzák ausztrál régészek

2004. augusztus 31. 11:08

A 3000 évvel ezelőtt a Csendes-óceáni térség legrégebbi temetőjében eltemetett fej nélküli holttestek segíthetnek többet megtudni a csendes-óceáni kultúrákról, Vanuatu, Fuji, Polinézia őslakosairól és első, mára kihalt lakóiról - nyilatkozták ausztrál régészek a Reutersnak.

<

A temetkezési helyet véletlenül fedezték fel, amikor bulldózerrel védőgátat húztak fel egy leendő garnélarák-farm számára. A régészek szerint a csendes-óceáni térség legrégebbi lakói, a polinézek ősei, a lapiták rejtélyes nyomai kerültek felszínre.

 

"Könnyen lehet, hogy ez a Csendes-óceán legjelentősebb régészeti helyszíne" - nyilatkozta Matthew Spriggs, az Ausztrál Nemzeti Egyetem, és a Vanuatu Nemzeti Múzeum vezető régésze. "A temetkezési helyen a felnőtt holttestek egyikének sincs feje". A fejeket nem sokkal a temetés után távolították el, és kagyló-karkötőkkel helyettesítették azokat.

 

A lapitáknak eddig oly kevés tárgyi nyoma maradt, hogy a kutatók azt hitték, hogy a tengerbe temetkeztek. "Ezen a helyen akárhova ásunk, mindenhol holttestekbe botlunk" - mondta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy kihalt nép 3000 éves holttesteit tanulmányozzák ausztrál régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra