Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Európa legmagasabban fekvő könyvtára

2004. augusztus 27. 10:56

Augusztusban avatták fel Európa legmagasabban fekvő könyvtárát az olasz Alpokban, a Monte Rosa 4552 méteres Indren csúcsán lévő Margit királyné kunyhójának nevezett menedékházában.

<

A menedékház a milánói alpinista klub tulajdona, és 111 éve kapaszkodik a festői szépségű sziklába, amely már Leonardo da Vinci figyelmét is felhívta magára. Június és szeptember között évente átlag tízezren fordulnak meg benne és háromezren meg is szállnak.

 

Szükség van a pihenésre a Monte Rosa 7 km-es gleccserének megmászása után. A csúcsot először Giovanni Gnifetti alagnai plébános hódította meg 1842. augusztus 9-én. A "kunyhót" 1893-ban avatták fel I.Umberto felesége, Margit királyné jelenlétében. Azóta koronás fők, államférfiak is pihentek falai között. 1889-ben például Achille Ratti, a leendő XI. Pius, később Sandro Pertini olasz köztársasági elnök.

 

A 70 szobás menedékház vendégei 237 kötet közül válogathatnak. A zömmel kiadók által a menedékháznak ajándékozott könyvek nagy része hegyről szól. Úgy válogatták őket össze, hogy igazodjanak a vendégek idejéhez és érdeklődéséhez. Többségük illusztrált kötet, vagy közepesen hosszú elbeszélések gyűjteménye.

 

"Ez a világ legszebb könyvtára. Míg az olvasó tekintete a könyv sorait követi, szeme sarkából a kinti látványban gyönyörködik. A hó fehérsége, a csúcsok feketéje és az ég kékje felejthetetlen háromszínű kompozíció" - mondta Gianfranco Torelli, a menedékház igazgatója.

 

mti

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Európa legmagasabban fekvő könyvtára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra