Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Szolidaritás megvásárolta saját logóját

2004. augusztus 25. 09:33

A Szolidaritás lengyel szakszervezeti mozgalom úgy döntött, hogy megvásárolja a logója első nyomtatott változatát ábrázoló történelmi értékű posztert.

<

Legutóbb arról számoltunk be a mult-kor oldalain, hogy az UNESCO Világemlékezet programja halhatatlanná nyilvánította a lengyel szakszervezeti mozgalom kéziratos kiáltványát.

 

A Szolidaritás logója az 1980 augusztusában nyomtatott poszteren. Az első poszteren a szerző, Jerzy Janiszewski kézjegye mellett Walesa aláírása is megtalálható.

 

Most a Szolidaritás döntött úgy, hogy a saját logó első nyomtatot változatát ábrázoló történelmi értékű posztert 50 ezer zloty (11287 euró) áron megvásárolja. A poszter és a logó alkotója korábban külföldön akarta aukcióra bocsátani a relikviát. "Kérem értsék meg, a történelem, az történelem, nekem viszont ennem kell" - mondta a Spanyolországban élő szerző felesége, Krystyna Janiszewska,  akinek 12000 eurót ajánlott egy külföldi vevő.

 

A poszteren látható logó a Szolidaritás szimbólumává vált, egyértelműen azonosítja a lengyel szakszervezeti mozgalmat, kifejezi történelmi múltját. Pontosan 15 évvel ezelőtt, 1989. augusztus 24-én elsöprő többséggel a Szolidaritás jelöltjét, a 63 éves Tadeus Mazowieckit választották kormányfővé Lengyelországban. Szolidaritás jelöltje lett az első nem kommunista miniszterelnök a Varsói Szerződéshez tartozó államban. Mazowiecki korábban a szakszervezet hetilapjának főszerkesztője volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Szolidaritás megvásárolta saját logóját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra