Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

15000 éves várost találtak Marokkóban

2004. augusztus 24. 09:07

A 15000 évesre becsült szaharai város az ősi Berber-civilizáció lakhelye lehetett.

<

Marokkói tudósok egy csoportja egy a Berber-civilizáció által lakott 15000 évesnek vélt ősi város, Arghilas homokkal borított ősi maradványaira bukkant a Szahara nyugati részén - adta hírül a marokkói állami média. Ezen a helyen megtalálták egy imahely, házak, egy halotti város maradványait, de találtak oszlopokat és különböző állatokat ábrázoló kőfaragásokat is a nyugati Szahara északkeleti részében, az Aousserd városához egész közel lévő helyszínen.

 

Az elszigetelt területet eddig a gazdagon díszített prehistorikus sziklafaragásokról ismerték, de a kutatók szerint ez a felfedezés a maga nemében tökéletesen egyedülálló lehet, amennyiben tényleg bebizonyosodik, hogy az eddig "csak" 9000 évesnek ismert Berber-civilizáció romjaira bukkantak.

 

"A tudósok a város korát a faragások stílusa és a sziklarajzok témái alapján határozták meg" - nyilatkozta Mustapha Ouachi, egy Rabatban élő berberekkel foglalkozó történész a Reutersnek.

 

A berberek voltak észak-Afrika eredeti őslakosai, mielőtt a hetedik században az iszlám hódítással megjelentek az arabok. Spanyolország 1975-ös kivonulása után a terület Marokkó kezére került. Az itt élők legtöbbje elmondhatja magáról, hogy berber és arab vér csörgedezik az ereiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

15000 éves várost találtak Marokkóban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra