Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megmentik az első antarktiszi épületet

2004. augusztus 26. 10:08

Egy új-zélandi egyesület elhatározta: restauráltatja az Antarktisz első épületét. A kunyhót egy norvég felfedező, Carsten Borchegrevink építette 1899-ben.

<

Carsten Borchgrevink volt az első, aki
eltöltött egy telet az Antarktiszon
A kunyhó, melyet Borchgrevink 105 évvel ezelőtt épített, még mindig áll, polcain pedig még ott sorakoznak a kapitány konzervei és egyéb holmijai. Az új-zélandi Antarctic Heritage Trust (Antarktiszi Örökség Alapítvány) szeretné megóvni az épületet, és elérni, hogy biztos helye legyen mind a kunyhónak, mind építőjének az Antarktisz meghódításának történetében.


Rob Fenwick, az alapítvány vezetője nemrég Norvégiában próbált pénzt gyűjteni a kunyhó restaurálására. Fenwick a norvég Aftenpostennek nyilatkozva elmondta, hogy a kunyhó részben már romokban hever, a tető egy részét már elfújta a szél, a házat és környékét pedig teljesen összepiszkították a pingvinek.


Az amerikai Getty Alapítványtól és a World Monument Fundtól már sikerült támogatást szerezni - mondta Fenwick a lapnak. Alapítványa azt reméli, norvég és brit források is megnyílnak a rekonstrukciót szorgalmazók számára.


Borchegrevink nagyrészt brit támogatással indította expedícióit, ezért hazájában, Norvégiában nem is nagyon ismert a neve. Sajnos soha nem érte el a Déli sarkot. 1902-ben tért haza Norvégiába, ahol érdemeiért lovaggá ütötték.


Ő fedezte fel azonban a Hvalbukta-öblöt, ahonnan Roald Amundsen elindult a Déli-sarkhoz vezető expedíciójára. Borchegrevink kunyhója az Adare-foknál áll, Antartisznak az új-zélandi partokhoz közeli vidékén.


Fenwick és alapítványa azt reméli, Borchegrevink kunyhójának restaurálása után egyszer felújíthatják majd Robert Scott és Ernest Shackleton egykori szállásait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megmentik az első antarktiszi épületet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra